China Karstgebergte

In 2011 liep ik een trekking in China. Een onderdeel daarvan was een verkenning van het karstgebergte in Guilin. Ik was toen al weken onderweg en sloot die vakantie af met een tweetal dagen in dit toch wel speciale gebergte. Elders op de site vind u mijn presentaties over de andere onderdelen, te weten de Chinese Muur, Beijing (stedentrips) en wandelen tussen de rijstvelden in de provincie Guizhou.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Zuid-China


Onder aan deze presentatie vindt u ook een korte filmimpressie van het kartstgebergteNa een week wandelen tussen de rijstvelden komen we per auto aan in Guilin. Guilin is een voor Chinese begrippen middelgrote stad met 670.000 inwoners. Voor Nederlandse begrippen is dat een grote stad, alleen Amsterdam met 780.000 inwoners is groter. Rotterdam komt met ongeveer 610.000 inwoners daaronder. Guilin heeft een mooi centrum en is erg toeristisch ingesteld. Dat komt o.a. vanwege het karstgebergte en de bekende dagelijke toeristische boottocht van Guilin naar Yangshuo. Ook wij zullen die boottocht de volgende morgen gaan ondernemen.


De boottocht wordt gemaakt met grote rondvaartboten. Op het achterdek is een keuken ingericht waar koks al voor de afvaart bezig zijn om een middagmaal voor te bereiden.


op de Li wordt ook veel gevist. Ik zag één van die vissersboten een rondvaartboot enteren om de gevangen vis direct te verkopen aan de koks van de rondvaartboot.


De visser van de boot hierboven vangt vis met behulp van netten. Een andere methode op de Li is het vangen van vis met aalscholvers. De aalscholvers krijgen dan een ring om de nek en kunnen de vis niet doorslikken. Dit gebeurt naar ik heb begrepen alleen ’s avonds. ik zag dus alleen een aantal aalscholvers vastgebonden op een tak zitten wachten tot ze weer nodig zouden zijn.


Regelmatig werd onze boot ook geenterd door fruitverkopers op kleine bamboe vlotten. Deze verkopers trachten hun fruit te verkopen aan toeristen.


Het karstgebergte is een wonderlijk en zeer fraai gebergte. Als zuilen steken de bergen omhoog uit het vlakke land eromheen. Erosie van het kalksteen heeft ze gevormd. De bergen steken vaak met loodrechte wanden omhoog en zijn ideaal voor klimmers.


In een lange slinger varen de grote rondvaartboten over de rivier. Aan alle kanten omringd door kleinere bootjes waarop kleine groepjes een tocht maken over de rivier.


Diverse rotsen hebben bijnamen omdat ze ergens op lijken b.v. de olifantslurf. De rots op deze foto heet de paardenrots. De figuren op de rots lijken op paarden. Er zijn meerdere paarden te onderscheiden. Het heeft me overigens veel moeite gekost om ze te onderscheiden. Zoekplaatje dus in deze presentatie.


De karstbergen op deze foto prijkt ook op een 20 yuan biljet. De hele boot werd opgetrommeld om deze afbeelding te bekijken, iedereen was van tevoren gewaarschuwd en had een biljet van 20 yuan paraat om te kunnen vergelijken.


Natuurlijk kan ik het niet laten om ook op andere dingen te letten zoals dit prachtige kleine pontje dat de rivier oversteek met aan boord een brommer en een vrouw. Het pontje heeft een bamboe onderstel waarover houten planken zijn gelegd.


Aangekomen in Yangshuo zetten we onze bagage op de hotelkamer en pakken de fiets om het karstgebergte over land te verkennen. Indrukwekkend deze bergen. Op de foto een klein straatje met de karstbergen op steenworp afstand.


Het is geen fraai weer deze laatste 2 fietsdagen. Telkens regent het een beetje. Gelukkig niet al te veel. Als Hollanders kunnen we daar prima mee omgaan. De karstbergen met de fraaie bossen bamboe vormen een mooi decor voor onze fietstocht.


De foto’s spreken voor zich. Hier weer een kleine bananenplantage temidden van karstbergen.


Idem maar dan met een kleine theeplantage


Een prachtig klein meertje omringd door bamboe, aan de overkant een kleine bamboeboot.


Met dit beeld van landarbeiders eindig ik deze korte fotopresentatie over het karstgebergte.


We rijden de volgende middag na de fietstocht weer terug naar Guilin waar we ’s avonds nog even naar het bekende Waterfall Hotel wandelen. Aan de achterzijde daarvan dondert elke avond gedurende een minuut of 20 het water als een waterval langs de gevel omlaag.


De Chinareis zit erop. De volgende ochtend zullen we vanuit Guilin terugvliegen via Beijing naar Amsterdam. Een prachtreis geweest.