Tschiertschen

Pasoversteek Tguma Graubünden op 2163 meter hoogte.

In september 2014 hebben we als wandelgroep een combinatie gedaan van een 2-daagse huttentocht en 3 wandeldagen vanuit hotel Gürgaletsch in Tschiertschen Graubünden. Voor de 2-daagse huttentocht werden we door het wandelhotel afgezet in een ander dal en op het einde van de tocht weer opgehaald. Met de hoteleigenaar is op dat gebied veel te bespreken. Deze wandeltocht werd weer een succes, een echte aanrader voor bergwandelaars. Op de hoofdfoto een uitzicht vanaf de top van de Calanda een bergtop op 2805 m hoogte. Deze bergtop beklommen we tijdens de 2-daagse huttentochtKarateristieken van de tocht:
Dag 1 Arriveren om 14.00 uur in het hotel op 1350 meter hoogte. Bagage wegzetten en starten met een inloopwandeling naar Joch op 2020 meter hoogte. 670 stijgen en dalen. Heen door de Alpenweiden terug door de bossen. 3/12 uur onderweg.
Dag 2 Vanuit het hotel 1350 m. hoogte beklimmen we eerst de Gürgaletsch (2441m). Daarna via een hoogtewandeling naar de start van de topbeklimming van de Schwarzhorn op 2683 m. hoogte. Hier kun je kiezen voor de extra topbeklimming (deden 2 van de 5 wandelaars) of een uurtje pauzeren. Terug via een andere route naar het hotel. Maximaal 1400 meter stijgen en dalen. 8 uur onderweg.
Dag 3 Met de bus afgezet op de Vaxer Alp 1751 m hoogte. 300 meter stijgen naar de Calandahütte (overnachtingsplek). Daarna door naar de top van de Calanda op 2805 m. hoogte. Totaal 1050 meter stijgen en 750 meter dalen. 7 uur onderweg.
Dag 4 Hoogtewandeling vanaf de Calandahütte (2051m hoogte) van enkele uren naar Taminser Alp (2008 m hoogte). Daarna steile afdaling via Kunkelspass naar Tamins op 665m hoogte. 6 uur onderweg.
Dag 5 Vanuit Tschiertschen door het wandelhotel met een busje naar Arosa gebracht op 1740m hoogte. Van daaruit beklimming van de Weisshorn op 2653 m hoogte. Op de top een restaurant. Na pasoversteek afdaling naar Tschiertschen op 1350 m hoogte. 900 m stijgen, 1300 m dalen. Ongeveer 7 uur onderweg.


Wandelhotel Gürgaletsch ligt naast de kerk in het kleine bergdorpje Tschiertschen op 1350m hoogte in het kanton Graubünden, Zwitserland (op de foto het bruine gebouw achter de kerk). Het is een familiehotel met een gemoedelijke sfeer. Je kunt op wandelgebied je eigen gang gaan maar heb je inspiratie nodig dan biedt het hotel een wandelprogramma aan.


Na een lange rit uit Holland is het goed de benen te strekken en een korte inloopwandeling te doen. De wandeling naar Joch op 2020 meter hoogte kenmerkt zich door de mooie uitzichten over de bergweiden. Vanuit Tschiertschen is het eerst vrij steil 300 meter omhoog en daarna geleidelijk door de bergweiden nog eens 350 meter stijgen. Vooral het tweede deel geeft je mooie vergezichten. Boven op de hoogte van Joch een restaurant waar we even pauzeren en wat drinken. We dalen weer af naar het hotel en kiezen daarbij een andere route waarbij we afdalen door een bos. We zijn ongeveer 3/12 uur onderweg geweest en hebben de spieren goed los kunnen lopen.


De eerste echte wandeldag is een pittige. De toppen van de Gürgaletsch en de Schwarzhorn staan op het programma. De weergoden zitten in ieder geval mee. Prachtig helder weer met mooie wolkenluchten. Boven op de Gürgaletsch worden we na 1100 klimmeters dan ook getrakteerd op een mooi uitzicht op de stad Chur.

 

Onderweg maakt een steenbok zich uit de voeten als wij naderen. Mooi om zo maar in de natuur dit soort dieren tegen te komen. Gemsen en Murmeltiere zijn andere bergbewoners die je daar regelmatig kunt spotten.We pakken na de top van de Gürgaletsch de graatoversteek naar de Schwarzhorn. Aan de voet van de topbeklimming (250 meter extra omhoog) gaan 2 van de 5 wandelaars nog even door naar deze tweede top terwijl de andere 3 genieten van het mooie uitzicht. Als de groep weer bij elkaar is dalen we via een andere route weer af naar het hotel.Deze bergwandelweek word ik wel erg verwend als het om fraaie luchten gaat. Ik kom als echte genieter op dat gebied volop aan m’n trekken. Deze foto werd vanuit het wandelhotel Gürgaletsch genomen.De volgende ochtend begint onze 2-daagse huttentocht met overnachting in de Calandahütte. Het weer is opnieuw ontzettend goed. We worden afgezet op de Vaxeralp en lopen in 1 uur naar de Calandahütte die werkelijk prachtig hoog boven het dal van Chur uitsteekt. Wat een fraai uitzicht. Dat wordt genieten vanavond bij ondergaande zon. Achter de hut zien we de top van de Calanda zelf, ongeveer 800 meter omhoog. Na een korte pauze beginnen we aan deze klim. Pittig, een helling die geen medelijden met je heeft. Het laatste stukje is zelfs Alpien. Genieten dus!Terwijl achter ons een donkere lucht zich samenpakt laten wij een topfoto van ons maken door een andere wandelaar. Even later barst en een hevige bui los terwijl wij zonder plek om te schuilen op die top zitten. Gelukkig duurt die bui maar een kwartiertje, kletsnat maar daarna genieten van wilde luchten als het weer openbreekt.


Onvoorstelbaar zo snel als het weer kan veranderen. Vijf minuten na de bui neem ik deze foto. De lucht is weer opengebroken en de zon schijnt weer. Wat een prachtig gebied trouwens!

 


In de afdaling naar de Calandahütte zie je pas goed hoe mooi je vanaf de berg uitkijkt over het dal van Chur.

 


De Calandahütte is een relatief kleine hut met plaats voor 34 gasten. Zo aan het einde van het seizoen waren er maar 6 gasten in het totaal. Een gezellig klein dagverblijf en prima eten (wat de pot schaft natuurlijk). Terwijl we aan het eten waren kon ik het niet laten om zo nu en dan naar buiten te gaan om te genieten van de fraai gekleurde avondlucht. toen de maan er ook nog bij kwam was dat feest compleet.


De volgende dag zetten we de afdaling naar Tamins in. Eerst een paar uur een fraaie hoogtewandeling, daarna scherp door de bossen omlaag tot we bij de Kunkelspass komen waar we aan de koffie kunnen. Van daaruit is het nog anderhalf uur rustig afdalen naar Tamins waar we in de loop van de middag weer opgepikt worden om naar het hotel terug te gaan.


De volgende dag staat de laatste top op het programma, de Weisshorn. De groep is wat groter geworden want een viertal andere wandelaars loopt graag met ons mee. Dat kan natuurlijk. Het begin van de wandeling is fraai zoals de foto laat zien bij één van de kleine meertjes op de route. De top zelf toont hoe het commercieel gebruik van een berg in de winter het beeld in de zomer kapot maakt. Een megagroot restaurant op de top en het laatste stukje naar de top vergruisde hellingen om het skiën zo makkelijk mogelijk te maken.


Eenmaal weer in de afdaling richting Tschiertschen ben je het beeld van de kale top snel weer kwijt. Een mooie afdaling als besluit van een fraaie wandelweek.