Stiewelpaden Twekkelo

Al een paar jaar een traditie, de seizoenswandelingen van het Landgoed AlGoed in Twekkelo. Lentewandeling, midzomernachtwandeling, herfstwandeling en de kerstwandeling. Vanuit het landgoed kijken we elke keer weer vol verwachting wat het seizoen ons nu weer brengt. De ene keer is het paddestoelen kijken in de herfst, de andere keer de jonge lammetjes onderweg of een winters landschap. En dan natuurlijk de midzomernachtwandeling waarbij we met fakkels de midzomernacht intrekken. Het landgoed stelt zich tot doel een ontmoetingspunt te zijn in de natuur, het is zeer laagdrempelig, ieder is welkom zoals ‘tie is. Meer info over het landgoed en wat daar gebeurt zie www.landgoedalgoed.nl

Het gebied waar we wandelen is Twekkelo alhoewel we ons een enkele keer laten verleiden om het Twentekanaal over te steken om een kijkje te nemen aan de overkant. In Twekkelo lopen de Stiewelpaden (zie elders op deze site). Deze paden in combinatie met het 5 hectare grote landgoed AlGoed geven ons volop de gelegenheid om te genieten van alle seizoenen.


De prille lente. Een aarzelend zonnetje. Nog geen bladeren aan de boom maar de katjes gaan al uitlopen. In de wei zien we de net geboren lammetjes aarzelend de eerste stappen zetten. De knotwilgen langs de bijzonder fraaie Schoolbeek genieten ook van de eerste warmere dag. De wereld is nieuw, helemaal fris beginnen we aan het eerste seizoen. Er valt van alles te ontdekken als we langs de randen van de weilanden lopen.


Langzaam wisselt het seizoen, bladeren aan de bomen, de pinken in de wei. Het groen van de varens is nog vers en oogt adembenemend mooi langs de beken terwijl de zon schijnt. We zijn in een boerenomgeving en kunnen bijzonder fraaie tafereeltjes zien van oude deuren waarvoor varens en klimhortensia’s te bewonderen zijn. Het landgoed is in feite een oud boerenerf en al deze rustieke schoonheid wil men op het landgoed zoveel mogelijk behouden. Maar ook verder in Twekkelo zie je dit soort fraaie stillevens. De wandeling langs beken en door weilanden heeft in dit seizoen een heel ander karakter helemaal als je in de avondschemering loopt want dat doen we als we de midzomernacht inlopen.


Niet alleen fraaie landschappen vallen er te bewonderen in Twekkelo. Het gebied kent ook pareltjes als het gaat om de bouwkunst. De zouthuisjes zijn denk ik het meest fraaie voorbeeld. Vooral de hoge zouttorens die onder monumentenzorg vallen zijn bijzonder. Maar ook de nieuwe zouthuisjes, vaak in setjes van drie in het landschap gedropt, maken onlosmakelijk deel uit van Twekkelo. Landhuizen, het Twekkeloze kerkje (trouwlocatie van de gemeente Enschede) of de sluizen van het Twentekanaal zijn allemaal fraaie staaltjes bouwkunst die we midden in dit fraaie landschap tegenkomen.


Ook dit kan men tegenkomen aan het begin van de zomer. Op het landgoed was een zomerfestival gaande en ik was er even tussenuit gepiept om te wandelen. De moeder heb ik niet gezien maar deze beide jonkies liepen enkele honderden meters met me mee langs de kant van de weg.


Het wordt herfst. Ik koos het thema paddestoelen om de herfst uit te drukken. Ik liep ter voorbereiding op onze herfstwandeling zonder fototoestel (dom, dom) een route en kwam deze paddestoelen tegen. Ik ben direct naar huis gegaan om alsnog de camera te halen want deze serie stond zo fraai te zijn in het weiland. Een halve heksencirkel en daarbij veel paddestoelen die in elkaar gegroeid waren. Natuurlijk kun je in het gebied daarnaast ook genieten van de fraaie herfstkleuren.


Hoe breng je de winter beter tot uitdrukking dan met deze sneeuwfoto. Het is werkelijk adembenemend om door de weilanden en via smalle onbetreden paadjes door een zwaar besneeuwd Twekkelo te lopen. Een eekhoorntje steekt het pad voor ons over. De sporen van de hazen die nooit rechtuit lopen zijn precies te volgen.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *