FES stedentrip , Marokko

F E S

FES is één van de vier koningssteden van Marokko. De andere drie zijn Marrakech, Meknes en Rabat. Marrakech is verreweg de bekendste maar ik heb wel ontdekt dat dit geen recht doet aan de schoonheid van FES, sterker zelfs ik vind FES mooier, in ieder geval qua omgeving. Ook de Medina van FES is veel uitgebreider dan die van Marrakech, beide steden zijn natuurlijk erg mooi. FES is wel duidelijk minder toeristisch en dat is een pré. Ik was op zoek gegaan naar een Riad via internet maar trof op een beurs een dame die een nieuwe Riad had opgestart. Ze vertelde me dat het een familiebezit was en dat ze het net helemaal gerenoveerd hadden. Tja.. een nieuwe Riad. Als dat maar wat is. De gok genomen en dat is perfect uitgepakt. We hebben genoten van een prachtplek en prachtige mensen. De Riad is werkelijk schitterend gerenoveerd en ligt op een prima plek zowel t.o.v. de Medina als t.o.v. de omgeving. Gastvrije mensen, kunnen ook erg veel voor je regelen b.v. een gids voor hoogtepunten in de medina of een natuurgids voor een wandeling in de omgeving. Meer informatie over de riad vindt u door te klikken op DarBabFes

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s FESEen Riad is een traditioneel Marrokaans huis met binnenin een binnenplaats, meestal in de oude binnenstad gelegen. Op deze foto ziet u de binnenplaats van onze Riad “Dar Bab Fes” met daarachter liggend één van de kamers. Onze Riad was voorzien van een dakterras waar we ’s morgens heerlijk konden ontbijten. Ook hadden we de keuze om in de Riad te dineren en er werd zo goed (traditioneel Marrokaans) gekookt dat we dat bijna elke dag hebben gedaan.De medina is werkelijk een wirwar van steegjes waarin je, zelfs met een goede stadsplattegrond, regelmatig weer de weg kwijt raakt. Toch hebben we dat nooit als een probleem ervaren, op enig moment kom je dan wel weer op een plek waarvan je zegt… hé dit ken ik. En er valt genoeg te zien met alle kleine winkeltjes in de Soeks.En kom je er dan helemaal niet uit dan kom je op een gegeven moment wel bij een poort. Neem daar dan een rode “petit taxi” en laat je naar het uitgangspunt terugbrengen. De taxi’s zijn goed herkenbaar, in Marrakech waren deze taxi’s allemaal geel, in Meknes lichtblauw en in Fes rood. Allemaal oude kleine wagentjes met een bord petit taxi erop.We hadden al het nodige rondgezworven en wilden graag de leerlooierijen zien. Via onze Riad huurden we een ochtend een gids en die ons als eerste in no-time naar het dak van een leerwinkel bracht van waaraf we een perfect overzicht over de leerlooierij hadden. Helemaal ingeklemd tussen de huizen lagen de baden, niet al te lekker ruikend keek je neer op dit indrukwekkende proces. Over werkomstandigheden gesproken… Ik maakte een foto- en filmimpressie van dit fenomeen:


http://youtu.be/CGLbyTwxdiY


De Medina wordt omringd door de stadsmuren met daarin veel stadspoorten. De bekendste/mooiste is denk ik Bab Boujloud, hier op de foto. Deze poort brengt je meteen in het gebied met veel restaurantjes en van daaruit loop je de Soeks binnen.Onze Riad ligt naast het bekendste (en duurste) hotel in Fes “Palais Jamais” De poort die je bij het hotel brengt (foto bij avond) is ook de poort die naar onze Riad leidt. Vanaf ons dakterras kijken we neer op de ingang van het hotel.De poort uit en dan even een eindje verderop de heuvel op en je kijkt neer op Fes. Prachtig uitzicht over de oude medina. Veel inwoners van Fes genieten van dit plekje vlakbij de Merinidische graftomben. Omringt door olijfbomen, cactussen en blauwe agaven kijk je uit over Fes.En ga je met de rug naar Fes zitten dan kijk je uit over de heuvels rondom Fes met aan je voeten een oude begraafplaats.Adembenemend de zonsondergangen boven Fes. Vanuit de Merinidische ruïnes heb je de zon in de rug en kun je het spel van de zon en schaduwen volgen. Echt genieten vanaf dat plekje.
Er valt nog zoveel te vertellen over Fes, De soeks, de Medersa Bou Inania (hier van afstand op de foto), we hebben ook een heleboel nog niet gezien denk ik, maar op een gegeven moment bereik je een verzadigingspunt. In ieder geval voor mij geldt dat als het om steden gaat, dus wellicht moeten we nog een keer terug. Ik maakte een korte fiilmimpressie van Fes:


http://youtu.be/ZY4zUEvatHU


Wij waren een week in Fes en dan is het ook leuk om andere dingen te verkennen. Wederom op voorspraak van de riad huurden we een dag een auto met chauffeur/gids die ons bezienswaardigheden in de omgeving van Fes kon laten zien. We waren een hele dag onderweg en bezochten o.a. de Romeinse ruïnes van Volubilis (foto), Moulay Idris een plaatsje met veel geschiedenis, vlak bij Volubilis, vanaf een mooie landschappelijke route kijk je op een gegeven moment neer op deze overwegend witte stad die tussen twee rotsformaties ligt. Verder bezochten we die dag een paar uur Meknes, een stad die wellicht wel een aparte stedentrip waard is. Leuk zo’n dagje maar het maakt mij ook weer duidelijk dat ik dus niet zo ben van het opzoeken van allerlei toeristische hoogtepunten en daarvoor de hele dag in de auto zitten.


Het meest blijft mij toch wel bij de kleuren (overwegend geel), het tegelwerk en de fraai gevormde doorgangen overal. We bezochten nog een pottenbakkerij en keken hoe met grote vakmanschap al die kleine tegeltjes verwerkt werden tot fraaie mozaïeken. Hier op de foto het overwegend gele mausoleum van Moulay Ismaïl in Meknes.Voor mij was dan ook de mooiste dag toen we wandelend de omgeving van Fes gingen verkennen. Wederom een gids gehuurd die perfect de weg wist. Dat was echt genieten, een prachtige dagtocht waarbij we boven in de heuvels een heerlijke Marrokaanse maaltijd voorgeschoteld kregen op een boerderij en aan het einde van de dag nog weer opnieuw heerlijke pannekoeken. Die prachtige klaprozen, andere fraai gekleurde velden, de olijfboomgaarden, die gepleisterde witte boerderijtjes. Deze dag heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Ook hiervan maakte ik een korte filmimpressie waarmee ik deze presentatie eindig.


http://youtu.be/C_3dEwVhCSM