Siena

Siena verkennen betekent dwalen door een netwerk van kleine steegjes rond de Piazza del Campo, een waaiervormig plein in het hart van het centrum. Siena verkennen betekent ook heuvel op, heuvel af omdat Siena net als Rome op 7 heuvels gebouwd is. Erg leuk want de ene keer heb je vrij uitzicht op de stad en de volgende keer loop je door een wirwar van steegjes. Erg leuk is ook het beklimmen van de toren op de Piazza del Campo en het tegenoverliggende onvoltooide schip van de Duomo van Siena. Geeft een mooi uitzicht op de rode daken van de stad.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis door Toscane klik dan op de volgende link: foto’s Toscane
Parkeren is vrij eenvoudig in een parkeergarage op enkele honderden (stijgende) meters van het Piazza del Campo. Ik was er eind maart, dat is natuurlijk wel het voorseizoen, ik weet niet hoe dat gaat als je in het hoogseizoen bent.


De eerste aanblik als je via de hoogste toegangstrap het Piazza del Campo betreedt is wel indrukwekkend, vanuit kleine steegjes opeens op zo’n ruim plein komen is wel een contrast.

 

 Bankjes tref je op het plein niet aan. Dat is echt opvallend afwijkend, iedereen zit of ligt op de grond voor zover ze natuurlijk niet op een van de terrasjes langs de rand van het plein zitten.Het middelpunt van het plein is de rijk bewerkte fontein “Fonte Gaia” een rechthoekig bassin versiert met beelden De fontein is een 19e eeuwse kopie van het origineel dat in 1400 gemaakt werd. Het origineel is verwijderd om het te beschermen tegen schadelijke weersinvloeden. Op de foto een van de beelden van de fontein.Op de foto het Piazza del Campo gefotografeerd vanuit de toren. In het midden het marmeren bassin Fonte Gaia versierd met beelden.

 Het uitzicht vanuit de toren is fantastisch. Het weer zit ook echt mee. Deze foto biedt zicht op de Duomo en je kunt goed de hoge muur zien die bedoeld was voor het zijschip van de Duomo. Deze is nooit voltooid omdat de pest uitbrak en een groot deel van de bevolking stierf. Vanuit het museum dat in het onvoltooide deel is gevestigd kun je deze muur beklimmen en krijg je vervolgens weer een fraai uitzicht op de Piazza del Campo (zie de hoofdfoto bovenaan deze presentatie).Aan huizen, fonteinen, op vlaggen en via stickers etc zijn in Siena allerlei symbolen te vinden. Deze symbolen behoren tot het systeem van 17 stadswijken (contrade). Burgers kunnen er alleen toe behoren als ze erin geboren zijn. De contrades verwachten schenkingen en betrokkenheid maar bieden daarvoor kleuterscholen, beurzen, burgercentra etc. Bij de beroemde Palio (paardenrennen zonder zadel) over de Piazza Campo wedijveren ze tweemaal per jaar met elkaar met een vaandel als trofee. Op de foto de contrade Onda in beelden aan de muur in dit straatje.Een bezoek aan de Duomo is de moeite waard. Zwart/witte marmeren pilaren ondersteunen het schip. Veel fraaie afbeeldingen/fresco’s in de kerk.

 

 

 Met het kaartje van de Duomo kun je ook het museum met Gotische beelden bezoeken. Ik maakte er deze foto maar bleek daarmee in overtreding te zijn want fotograferen mocht daar niet aldus de man die op de foto op de voorgrond staat, dit in tegenstelling tot de Duomo zelf waar dat wel mocht. Gelukkig had ik niet geflitst en hoefde ik de foto niet te verwijderen en lukte de foto ook nog aardig. Vanuit het museum kun je dus ook de zijbeuk beklimmen die weer uitzicht biedt over de stad.Voor ik vertrok had ik een wandelgids Toscane gekocht bij de ANWB. In combinatie met mijn favoriete capitoolgids van een gebied, in dit geval “Florence en Toscane” was dat een goede leidraad voor Siena. In de wandelgids staat een uitstekende stadswandeling opgenomen van 5 kilometer die je op menig mooi plekje brengt.De San Domenico aan de rand van de stad is een typische bedelordekerk. Het is een zeer grote kerk geschikt om een grote schare gelovigen te ontvangen. Op de achtergrond van deze foto de Fortezza Medicea, een groot bakstenen fort gebouwd in 1560 nadat Siena door de Florentijnen verslagen was.Het fort Medicea is nu vooral wandelgebied. Ik trof er erg veel hardlopers en wandelaars aan. Het is een uitgebreide muur met vier uitwijkende hoeken waar je helemaal ongestoord door verkeer kunt wandelen en hardlopen.Het middengedeelte van het fort is nu een openluchttheater. In het gebouw achteraan is een Jazz University gevestigd. Het is een echte universiteit die zelfs een Erasmus programma heeft waar o.a. ook het conservatorium van Amsterdam en Maastricht aan meedoen net als vele andere Europese muziekinstellingen voor hoger onderwijs.Luchtbruggen en overdekte gangen vormen een vertrouwd beeld in Siena.

 

 


 title=Vallen in Nederland de fietsen op, in Italië zijn het de scooters. Overal stallingen voor scooters, half Italië rijdt er volgens mij mee..

 Winkeltjes bezocht ik er bijna niet. Ik zou bijna zeggen daarvoor ga ik zulke steden niet in. Maar leuke restaurantjes en barretjes waar je tegen een redelijke prijs kunt eten zijn er meer dan voldoende. Al met al een stad waar het goed toeven is. Beslist een stedentrip waard.