San Francisco

Golden Gate Bridge

September 2017 San Francisco. Ik had al langer het idee om San Francisco te bezoeken. Vooral de Golden Gate Bridge stond op mijn lijstje maar ook het oude flower power imago dat nog steeds overeind wordt gehouden in San Francisco sprak me aan. “If you’re going to San Francisco” ik had me al aangesloten bij een wandelreis in een 12-tal natuurparken in Utah/Arizona en besloot toen een weekje extra te gaan om San Francisco te bezoeken. 3 dagen fietsen en 2 dagen wandelen om alles te bekijken. Een prachtige ontspannen stad met veel historie. San Francisco ligt aan een prachtige baai waar je omheen kunt fietsen om vervolgens weer met de ferry naar SF terug te gaan. Het bezoek was dus ook een combi van een stedentrip met een paar dagen fietsen langs zee en de baai. De Golden Gate Bridge kon ik in veel weersomstandigheden fotograferen en de laatste dag zelfs met zeemist (hoofdfoto). Dat maakte mijn SF trip compleet.


De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s San FranciscoIk heb een niet al te duur hotel geboekt in het centrum. Erg sobere kamer inclusief eigen badkamer maar zonder verdere faciliteiten. De omgeving lijkt verwaarloosd. Als ik uit het raam kijk zie ik de zwervers liggen. Die zijn daar dag en nacht. Een eindje verderop in de straat is ook een soort Leger des Heils waar nog veel meer zwervers rondlopen, zitten, liggen etc. Toch werd ik totaal niet lastiggevallen ook niet als ik ’s avonds laat weer op de kamer kwam. Er werd ook niet gebedeld. Echt opvallend dat grote verschil tussen rijkdom en armoede. Ik kan Amerika in dat opzicht totaal niet waarderen. Erg A-sociaal land.


Het uitzicht vanuit mijn kamer werd verder bepaald door muurschilderingen wat dan wel weer past bij San Francisco. Op een muur aan de hotelzijde een andere toch wel vrolijke kreet

 

 


 

 Ik kom aan het begin van de middag aan en wandel na ingecheckt te zijn heuvelafwaarts richting het water. 20 minuten wandelen dus dat is goed te doen. Ik verken de situatie langs de waterkant van de baai een beetje. Zie de Golden Gate Bridge in de verte opdoemen. die bewaar ik voor morgen. Voor me een strand dat je via een aantal betontrappen kunt bereiken. Dé plek voor zwemmers zie ik wel. Op de trappen kun je prima zitten. Rechts ervan ligt Fisherman’s Wharf, een erg drukke toeristische plek met allemaal winkels en restaurants. Daar kom ik dus zo weinig mogelijk. Ik wen snel aan mijn eigen “achterbuurt” waar ook veel restaurantjes aan liggen die meteen een stuk goedkoper zijn. Al na 1 dag ben ik ingeburgerd.


De volgende ochtend eerst maar eens een ontbijt zien te scoren. Een eindje verderop tref ik een aardig ogende ontbijtmogelijkheid. Organic Coffee staat op de buitenkant dus dat klinkt al goed. Het lijkt ook wel een soort van internetcafé, gratis WIFI en stroom dus je kunt werken tijdens je ontbijt of lunch. De combinatie van mijn gehoor en de knauwende Amerikaanse werkt nog niet optimaal dus ik gok maar wat. Pakt goed uit, broodje met ei en spek, fruit en mijn eerste mok koffie. Smaakt prima en voor de volgende keer weet ik wat ik vragen moet.Enkele dagen later ga ik op zoek naar wat volgens mijn gids het summum v.w.b. ontbijten moet zijn. Verder dan kijken naar een ongeveer even grote zaak kwam ik niet want men hing er met de benen uit. Toeristisch hoogtepunt. Niet dus, toch maar weer terug naar mijn eigen organic tentje.


Ik besluit om voor een week een fiets te huren. Dat blijkt goedkoper te zijn dan drie dagen losse huur wat ik eerst van plan was. Het plan is om die dag de aanbevolen fietsroute te doen over de Golden Gate Bridge naar het plaatsje Sausalito aan de andere kant van de baai en dan weer via de ferry retour over het water. Prachtig weer erbij en dat zal al die dagen zo blijven. De Golden Gate Bridge maakt indruk tegen de staalblauwe lucht.


Op de pieren langs de baai veel vissers.

 

 

 Vogelrijke uiterwaarden.

 

 In Sausalito besluit ik voor ik met de ferry terug ga even het plaatsje door te fietsen om de vrolijke woonboten te bekijken die in een rij in de baai liggen. Niet gestoord door architectonische regels, ieder zijn eigen ontwerp en daardoor een bezienswaardigheid geworden.

 


 

 

 De ferry mindert vaart als we het gevangeniseiland Alcatraz passeren zodat we dat beeld goed in ons kunnen opnemen. Alle verhalen over mensonterende omstandigheden kun je je amper voorstellen bij dat “lieflijke”eiland midden in de baai. Ik had me het ook nooit zo voorgesteld, zo dicht bij de bewoonde wereld. De foto is trouwens genomen vanuit de Colt tower.Een excentrieke rijke dame die een zwak had voor brandweerlieden liet na haar dood geld na om deze toren ter ere van de brandweerlieden te laten bouwen. Deze toren is ook zeker een bezoek waard want het geeft een prachtig uitzicht over San Francisco.

 


 

 

 Weer terug aan land fiets ik langs het drukke Fisherman’s Wharf weer terug naar mijn hotel. Daarbij passeer ik een invalide man in een rolstoel die zijn ongenoegen over de president van Amerika op ludieke wijze toont. Hij is trouwens overal bovenuit te horen.De avond valt. Na eerst een prima restaurantje uitgezocht te hebben in mijn straatje (Polk Street) fiets ik weer richting de baai met als doel een mooie avondfoto te maken van de aangelichte Golden Gate Bridge. Langs de baai fietsend valt mij de fraaie skyline van San Francisco op. Het levert nog weer een fraaie plaat op met op de voorgrond enkele levensgenieters langs het water.

 


 

 Dag 3 al weer. Ik besluit vandaag met de fiets langs een aantal bezienswaardigheden te fietsen dwars door San Francisco zelf. Heb ik geweten trouwens want dan ontdek je dat er toch wel erg veel heuvels zijn. Als je langs de baai fietst heb je daar veel minder last van. Ik begin op de zeer vroege ochtend bij pier 39. Het is nog stilletjes rondom Fisherman’s Wharf en dat is ook de bedoeling want dan kan ik even rustig met nog 2 andere fotografen m’n plaatjes maken.
Ik fiets door naar de tweede grote brug van SF. De San Francisco-Oakland Bay Bridge, die plaatselijk kortweg Bay Bridge wordt genoemd, is een grote brug over de Baai van San Francisco. Ze verbindt de steden Oakland en San Francisco. De brug bestaat uit twee delen, die gescheiden worden door het Yerba Buena Island.
In het Golden Gate park ga ik eerst maar eens op zoek naar de Hollandse molen. Als je het park vanuit de zeekant benadert valt de molen direct op. De tuin rondom de molen is ook al Hollands ingericht met o.a. veel afrikaantjes. Verder door fietsend kom ik bij de Japanse tuin die ook zeker de moeite waard is om doorheen te wandelen.
in de bekende Haight Street ga ik op zoek naar de karastieke winkel Piedmont Boutique. Een winkel geboren uit de kleine hippie-winkellocaties die karakteristiek waren voor San Francisco in de vroege jaren 70. De winkel kent een wereldwijde klantenkring. Vanuit de mentaliteit ‘wees wie je bent’ die zo gewoon is in de straten van San Francisco, biedt Piedmont Boutique haar klanten een groot aantal kostuumartikelen voor alle gelegenheden.De prachtige en zeer opvallende benen uit het raam van de bovenverdieping van het pand zijn wel het mooiste ‘reclamebord’ dat ik ooit zag.

 


 

 En natuurlijk speur ik SF af naar sporen van het muziekverleden. Kleine winkeltjes, een vermoeide muzikant

 

 


 

 Op dag 4 fiets ik nog een keer de Golden Gate Bridge over, nu om een tocht van 30 km te maken rondom de baai. Ik fiets tot het uiterste puntje bij Tiburon, een relaxte fietstocht, om daar via een andere ferry weer richting de haven van SF te gaan. Een aan te bevelen tocht waarbij vooral het eerste deel door de wetlanden van SF opvalt. Prachtig die wetlanden. Mooie vogels ook gezien!Op de terugtocht met de ferry krijg ik ook het andere deel van de Bay Bridge vanaf Oakland richting het eiland te zien. De beide brugdelen verschillen nogal van elkaar.Dag 5, ik heb de fiets ingeleverd en ga aan de wandel, het stadhuis, een bloemenmarkt, Chinatown, het Joods museum, een oude kerk ingeklemd tussen reusachtige gebouwen, ik beklim de Colt tower met prachtig uitzicht over San Francisco, de calble car, een ijsje eten bij de lekkerste ijssalon van SF, Swensen, lunchen bij Saigon Sandwiches waar volgens mijn gids heerlijke Vietnamese sandwiches te koop zijn. Dit is een onooglijk winkeltje in een sombere straat maar heerlijk geluncht, aanbevolen: Pork Meatball, en ga zo maar door. (foto Joods Museum). Het is goed dat ik ruim vooraf mijn gids goed bestudeerd heb zoveel valt er te zien.
Lombard street met z’n bekende bochten is een bezienswaardigheid wordt gezegd. Dat viel me wel een beetje tegen. Ongeveer 200 meter was zo bochtig, speciaal zo aangelegd. De kilometerslange weg was verder kaarsrecht zoals onderstaande foto bij zonsondergang laat zien.

 


 

 

 Soms heb je als fotograaf geluk. Dan wordt een mooie compositie je zo maar in de schoot geworden. Ik was op weg naar de bekende Victoriaanse huizenrij met op de achtergrond downtown van SF. Op de voorgrond ligt een gitaar op het gras waarschijnlijk van de jongeman die iets verderop relaxed zit te genieten van het uitzicht. Weer iets verderop zit iemand te werken aan een schilderij, meer mensen zitten of staan op het gras te kijken naar het fraaie uitzicht. Het symboliseert voor mij veel van het relaxte leven dat men leidt in SF. “wees wie je bent”De laatste dag heb ik niet zoveel meer op het programma staan. Ik besluit naar het nieuwe moderne Japanse winkelcentrum te gaan maar onderweg word ik afgeleid. Zie ik daar nu wolken bij de baai? Het is verder onbewolkt. Zou dat de bekende zeemist boven de Golden Gate Bridge zijn? Ik besluit rechtsaf te gaan richting de baai. Waarachtig… zeemist. Daar moet ik bij zijn. Een forse wandeling opnieuw maar de moeite waard. Het levert een prachtige fotoserie op. Een mooier afscheidscadeau het SF me niet kunnen geven. Als ik genoeg genoten heb van de zeemist rondom de brug ga ik toch nog even op bezoek bij het Japanse winkelcentrum. Daarmee sluit ik mijn stedentrip SF af. Door naar deel 2 van de reis, een fotowandelreis langs 12 natuurparken het Zuidwesten van de USA met o.a. de Grand Canyon.