Reykjavik

Hallgrimskirkja Reykjavik

Een echte stedentrip om aan te raden is Reykjavik niet maar als IJsland je vakantiedoel is dan zijn een paar dagen Reykjavik aan te raden. De stad kenmerkt zich door de veelkeurige huisjes van hout en blik die zo typerend zijn voor de noordelijke landen. De grootste blikvanger van Reykjavik is toch wel de witte toren van het Hallgrimskirkja, als een enorme spaceshuttle steekt deze toren uit boven de oude stad van Reykjavik. Kerken in Reykjavik kennen sowieso een bijzondere architectonische vormgeving. De hoofdfoto van deze presentatie zou ik zo een beschermd stadsgezicht willen noemen.

Reykjavik met een wirwar van straten rond de oude haven, met kleurrijke gebouwen van hout en blik heeft iets van een pioniersstadje. Geen oude statige gebouwen, alles oogt fris en kleurrijk en met de zeer moderne Hallgrimskirkja alom aanwezig heeft het zelfs een moderne uitstraling.
De bouw van het Hallgrimskirkja duurde dertig jaar en is in 1974 afgerond. Veel IJslanders zijn er nog steeds niet aan gewend ,maar ik vond het een fantastische kerk. De 73 meter hoge witte toren past voor mij perfect in het totaalplaatje van Reykjavik. Van afstand een raket dus maar als je dichterbij komt krijg je heel andere indrukken. Vooral de betonnen pilaren vallen dan op. Ik kreeg een associatie met een Indiaanse Pamfluit maar dan in beton uitgevoerd.Binnen waan je je in een ijspaleis, een koele minimalistische inrichting met smalle gotische ramen van helder glas. De combinatie van pilaren, gewelven en smalle ramen vond ik ronduit indrukwekkend (foto 3). Tegenover de minimalistische inrichting staat een enorm orgel met maar liefst 5275 pijpen, ik zou het bijna een dissonant noemen maar toch past het er wel bij. Al met al een zeer fraaie en stijlvolle kerk.Reykjavik heeft trouwens wel wat met kerken en dan vooral als het gaat om de architectuur ervan. De kerk op deze foto is de eerste kerk die men onder architectuur bouwde met een sterke afwijking van de klassieke vorm van kerken. Een storm van protesten in het begin maar inmiddels is dat geheel geaccepteerd en is het zelfs een onderdeel geworden van de IJslandse cultuur. Natuurlijk hebben ze ook nog kerken in de klassieke vorm maar dan is altijd nog de kleur afwijkend van wat bij ons te doen gebruikelijk is.Het pionierskarakter van de IJslanders komt tot uiting in enkele beelden die in Reykjavik staan. De foto beeld de eerste mens op IJsland uit. Het verhaal gaat dat hij verbannen is naar dit eiland waar geen overleven mogelijk is maar hij overleeft wel en sticht IJsland. Op het plein voor het Hallgrimskirkja het standbeeld van de beroemde IJslander Leifur Eiríksson die concurreert met Columbus als ontdekker van Noord-Amerika.
Een bezoek dat wij brachten aan de haven met de besneeuwde toppen op de achtergrond was te kort om er werkelijk wat over te zeggen. Als ik meer tijd gehad had zou dwalen door de wirwar van straten rond de oude haven zeker op het programma hebben gestaan.