Pyreneeën

Boven en onder Andorra vinden we de Catalaanse Pyreneeen. Deze bergwandelvakantie lopen we delen van de Katharenroute, zowel aan de Franse als aan de Spaanse kant. Maar ja, de vakantie begint dit keer in Barcelona waar een deel van de reizigers (ik dus ook) bij aankomst door een wilde staking van luchthavenpersoneel onze bagage kwijt raken en deze de hele vakantie niet zullen terugzien. De belevenissen daarmee vormen voor dat groepje een onlosmakelijk onderdeel van deze vakantie.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Pyreneeën


Een wilde staking van luchthavenpersoneel op vliegveld Barcelona zorgt direct voor chaos. 10 uur wachten achter de douane totdat duidelijk is dat de bagage niet meer komt die dag. Dan van nood maar overnachten in Barcelona en de volgende dag weer proberen. De rest van de groep gaat de volgende ochtend door naar de Pyreneeën maar de 6 getroffenen proberen hun geluk opnieuw. Helaas. We kunnen alleen aangifte doen. De stemming is niet zo best maar uiteindelijk besluiten we door te gaan. Noodaankopen in Barcelona maar eerst genieten van een terrasje, een cappucino en de stemming komt er weer in. Na de noodaankopen zelfs weer een lach op de gezichten en tijd voor een groepsfoto vlakbij La Rambla. De hele vakantie achtervolgt ons dit probleem maar aan het einde van de vakantie kijken we eigenlijk met genoegen terug op wat een bijzondere ervaring is geworden. Deze ervaring heeft een leuke band gesmeed.Het wandelen in dit deel van de Pyreneeen is niet echt zwaar te noemen. Gemiddeld wandelen we 4 tot 6 uur per dag en moeten hoogteverschillen overwinnen tot zo’n 800 meter per dag. De omgeving is werkelijk prachtig. De eerste dagen wandelen we aan de Franse kant van de Pyreneeen nabij Ax-les-Thermes waar we aan het einde van de wandeling onze voeten in het warme water van de thermale bron op het plein kunnen laten weken.Mooie oude dorpjes met vriendelijke bewoners die ons laten meegenieten van de pruimenoogst. Ze worden ons in een mandje aangereikt. De oude boerenerven leveren soms prachtige rustieke beelden op. Een hooizolder met een half openstaande deur en het hooi dat half om de deur piept en met een touw op de plaats wordt gehouden.. een stilleven van een oude verveloze groene deur omgeven door stokoude rode rozen.


Markante hoge toppen in de omgeving die vanuit het dal echt opvallen, leveren omgekeerd ook mooie beelden op. Na enkele uren wandelen met een flink aantal hoogtemeters in de benen, sta je dan opeens op de top van diezelfde markante hoge berg.
Vanaf die top heb je dan een schitterend uitzicht over het gehele dal. Je kijkt neer op de camping waar de tenten staan en kunt een wijde blik werpen over de totale omgeving. Een lange afdaling brengt je dan terug bij de camping.Het ademt de sfeer uit van eeuwen geleden, deze oude ruïne. Midden in een dal, verlaten van alles en iedereen, brandend in de zon proef je de sfeer van de middeleeuwen. Vanuit de ruïne met een mooie muurschildering kun je omhoog kijken naar de oude klokkentoren. De zware bronzen klok hangt er nog in. Romantische doorkijkjes vanuit halfronde openingen maken het geheel compleet. De Pyreneeën kennen tal van oude vestingen en Romaanse kerkjes. Zeer de moeite waard om te bekijken.


Als je goed kijkt kun je op de top van deze berg een Katharenburcht onderscheiden. Vanuit het dorp waar we overnachten moeten we natuurlijk deze berg omhoog. De Katharen waren een religieuze groepering die actief was tijdens de middeleeuwen. Ze werden als ketters gezien door de katholieke kerk en bloedig achtervolgt door de Franse koningen. Bij de locale bevolking zijn de Katharen echter geliefd. Dit deel van de Pyreneeën is doordrenkt met hun geschiedenis. Een groot deel van onze dagtochten gaan dan ook over GR-paden genaamd “Cami del Bonshommes” (Katharenroute)


De Gorge de la Frau is een lange smalle bloemrijke kloof met steil oprijzende wanden. Het is lange tijd onderdeel geweest van smokkel- en vluchtroutes. Een prachtige kloof waar je met de camera volop van kunt genieten.

 


Spanje, tapas, stokbrood, kazen, wijn. Meestal verzorgden we zelf onze maaltijden. Met veel creativiteit werden de heerlijkste maaltijden klaargemaakt. Genietend voor de tent, zittend op een steen met het uitzicht op allerlei gerechten uitgestald op een zelfgefrabiceerde tafel.


Barcelona… Gaudi.. Tapasbars. Waar onze vakantie begon met een klein drama op het vliegveld van Barcelona, eindigde het ook in dezelfde stad. Voor een impressie van mijn bezoek aan Barcelona zie onder de categorie Stedentrips op deze site