Porto

Porto is een Portugese havenstad in het noordwesten van Portugal, aan de Costa Verde. Porto ligt aan de oever van de rivier de Douro. Het is de op één na grootste stad van Portugal (na Lissabon). Het beeldmerk van Porto is natuurlijk de Ponte Luiz 1, een brug in twee lagen (hoofdfoto). Met mijn fotografie-thema bruggen heb ik die natuurlijk uitgebreid vastgelegd. Maar er is meer, Porto is zeker een stedentrip waard. Flaneren langs de Douro, het oude centrum, mooie kerken, de te beklimmen toren Torre dos Clérigos, heerlijke lunchadresjes.


De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s PortoDe Kangoo Camper op een camping vlak aan zee en dan met de bus naar het centrum van Porto is prima te doen. Vanaf het centrale busstation wandelen we eerst naar beneden naar de rivieroever. De eerste aanblik van de Ponte Luiz I is overweldigend (foto). Het is geen Eiffelbrug maar het ontwerp is wel volgens dezelfde principes. De brug is ontworpen door de ontwerper Seyrig, een vroegere compagnon van Eiffel. Op 31/10/1886 werd het bovendek in gebruik genomen en precies 2 jaar later het benedendek.


Voor wie vanaf de oever de klim de heuvel op via de trappen te veel is, is er een kabelbaantje.

 

 

 

 Eén van de mogelijkheden om Porto te verkennen is de tram. Je kunt zelfs een stadstour boeken die je in de gelegenheid stelt om overal in- en uit te stappen. Zelf deed ik het niet omdat ik liever wandelend verken maar het trammetje is wel een fraai beeld in het stadslandschap.

 Aan de overkant van de rivier zicht op de plaats Vila Nova de Gaja Dit is het wereldcentrum van port. Hier kunt u de portkelders bezoeken. Er hoog bovenuit torent het klooster da Serra do Pilar (op de foto bij avond genomen). Het voorplein van dit klooster biedt het beste uitzicht op Porto.Wandelend langs de kade aan de zijde van Porto komen we bij de Maria Pia brug (ook wel bekend als de ‘Ponte Dona Maria’). Dit is een oude spoorbrug, gemaakt door Gustave Eiffel, en is genoemd naar de koningin van Portugal destijds, Maria Pia. De brug heeft een lengte van 352 meter, en heeft een hoogte van 60 meter vanaf de rivier gemeten. De brug wordt sinds 1991 niet meer gebruikt, maar is desalniettemin toch nog steeds een knap stukje architectuur. Op de achtergrond de nieuwe vervangende spoorbrug, de São João-brug met daarop een trein.Op google maps is goed te zien dat de Maria-Pia brug in een zandpaadje eindigt. Ik ben echter blij dat deze brug als monument behouden is gebleven. Het is een zeer fotogeniek landschapselement zoals deze foto in tegenlicht met de visser en de boot op de voorgrond laat zien. De brug werd de tweede helft van de vorige eeuw langzamerhand een flessenhals en was niet berekend op het huidige gebruik. De brug was enkelspoors en men mocht niet sneller dan 20 km per uur. De nieuwe brug werd in 1991 in gebruik genomen.Als de avond valt wordt het steeds drukker langs de rivier. We strijken deze avond neer op een van de terrasjes langs de rivier mede ook om straks te kunnen genieten van de aangelichte brug Luiz I. Lekker eten met een koud glas witte wijn, genietend van wat er om je heen gebeurt.Het blijkt de moeite waard te zijn, Porto bij nacht. De Ponte Luiz I en het aan het overkant gelegen klooster Da Serra do Pilar zijn prachtig aangelicht. Alleen al daarvoor had ik mijn statief meegenomen.We starten onze rondgang Porto de volgende dag vanaf het station Sáo Bento. Vrij snel zien we de met Azulejo’s (in Spanje en Portugal veel gebruikte siertegels) versierde barokgevel van de Igreja de Santo António dos Concregados. Dit is een echt opvallende gevel. De geschilderde tegels stellen taferelen uit het leven van de heilige Antonius voor.Een beetje winkelend zakken we langzaam af richting de Torre des Clérigos die we willen gaan beklimmen. Van afstand kun je de markante toren al zien. Je merkt al snel dat dit het echte oude centrum van Porto is.We passeren de Praca da Liberdade, dit is een groot plein met rondom panden met mooie gevels. Aan de noordzijde (achtergrond van deze foto) het stadhuis. Op de voorgrond van de foto een standbeeld van koning D. Pedro IV (19e eeuw). Hij was ook Keizer van Brazilië.Uitzicht over Porto vanuit de Torre dos Clérigos.

 

 Nadat we ook de Igreja dos Clérigos bekeken hebben brengen we een bezoek aan het Centro Portugues de Fotografia, het fotografiemuseum dus. Een mooi ruim opgezet gebouw met diverse fotografie exposities. Er is ook een expositie over de ontwikkelingen van fotografie-apparatuur op zich die erg leuk is om te bekijken. Daarbij ook oude apparaten die vroeger bij spionage gebruikt werden. Erg leuk en tot de verbeelding sprekend.Om te lunchen zoeken we de kleine straatjes rond het centrum op. In de rue Dos Caldeireiros vinden we een klein restaurantje Novo Mundo met een kant en klaar 3-gangen lunch waarbij je kunt kiezen tussen vlees en vis. Erg authentiek en goed eten tegen een lage prijs.Als laatste bezoeken we de Iglesa Sao Francisco met z’n imposante graftombes.

 We eindigen waar we begonnen zijn, langs de rivier en dan op een terrasje. We hebben lang niet alles kunnen bekijken in de twee dagen dat we er waren maar wat we gezien hebben was zeer de moeite waard.