New York

New York

In 2012 bezocht ik de prachtig stad New York. Ik heb er een week rondgedwaald, de drukte van Manhattan afwisselend met het verblijf in een heerlijk rustig en ruim appartement in de wijk Harlem gemaakt van de bekende Brownstones. Ik heb er gefietst, gewandeld, gevaren, gewinkeld, musea bezocht, van de ene naar de andere hoek gereisd via de metro “stand clear of the closing doors please” is de meest gehoorde Engelse zin in de metro. Op de hoofdfoto een bekend herkenningspunt in de New Yorkse skyline, De Twin Towers van Central Park West, gebouwd tussen 1929 en 1931.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s New York
Op zaterdagavond aangekomen is op zondagmorgen een kerkdienst bijwonen in de Abyssinian Baptist Church de eerste activiteit, een must heb ik gelezen. We kunnen het wandelend af maar de dienst van 9 uur blijkt niet toegankelijk voor toeristen. Wachten tot 11 uur dus.Op zich wel vermakelijk dat wachten, want de Baptisten hebben buitenwachten die iedereen keurig in de rij zetten om de hoek van de straat. De rij wordt steeds langer alhoewel er steeds mensen uit moeten stappen want rugzakken zijn niet toegestaan. Vooraan de rij staan al ver voor negen uur enkele standjes van handelaren die aan de wachtenden hun waren trachten te slijten en ja hoor, daar mag je tegen een geringe vergoeding je rugtas tijdelijk achterlaten. De kerkdienst zelf valt een beetje tegen, langer dan 2 uur zitten, niet zo heel veel gospels gehoord maar wel veel kerkleden horen ophemelen.


De verkiezingen zijn net voorbij. Obama heeft gewonnen. Eén van de verkopers die de lange rij wachtenden voor de kerkdienst heeft gezien tracht kalenders van “The First Family” te verkopen.We verblijven dus in de wijk Harlem waar we een Brownstone appartement huurden. Brownstones zijn de goedkope bruinrode zandstenen die als bouwmateriaal vroeger in overvloed aanwezig waren in een nabij gelegen vallei.In het huis dat ik via Internet van een New Yorkse fotografe gehuurd had, hadden we de beschikking over het “kelderappartement”. Vroeger waren dat soort appartementen bestemd voor de bedienden. De ingang was onder een grote trap die naar de officiële voordeur leidde. Het was een prachtig appartement waar de fotografe zelf woonde. Als ze het kon verhuren verhuisde ze zelf even naar een kleine studio ergens downtown van waaruit ze werkte. Daar had ze een bed bijgeplaatst. We hadden dus alle vrijheid.Gevelbeeld van een rij “Brownstonehuizen”

 

 Op Times Square/Broadway maakte vooral de oplichtende neon- en theaterreclameborden in combinatie met de grote massa mensen en voertuigen de meeste indruk op me. Wat een drukte en dat op elk moment van de dag. Ik ben er een aantal keren geweest maar telkens had ik het na enige tijd ook wel weer gehad en was ik blij naar rustiger delen te kunnen gaan.Een dag een fiets huren is een perfect plan voor New York. Er loopt een grotendeels vrijliggend fiets/voetpad langs de waterzijde. Wij huurden een fiets aan de westkant vlak bij het fietspad en hebben de hele zuidpunt gerond, zijn de Brooklyn Bridge overgefietst om de skyline van Manhattan vanuit Brooklyn te bewonderen, via de Manhattan Bridge weer terug en langs de oostkant richting het Central Park gefietst. Vervolgens het hele Central Park doorgefietst op het vrijliggende fietspad en toen weer terug via de Westkant. Een prachtige dag.
In de zuidpunt vergaap je je aan alle hoogbouw soms in combinatie met een zeer traditioneel gebouw zoals op deze foto waar een oude kerk en een paar bomen aardig in de verdrukking komen door een paar reuzen.Het rechts van de kerk staande gebouw is in aanbouw. Het is de vervanger van de beide torens die vernield werden op 9/11.

 
Wandelaars en fietsen hebben vrij baan op de Brooklyn Bridge.

 

 Als je direct na de brug rechts af gaat kun je afdalen naar de East River en krijg je een mooi uitzicht over de zuidpunt van Manhattan in combinatie met de Brooklyn Bridge. De bankjes staan al uitnodigend klaar. Ik besloot om er later met de metro nog een keer naar toe te gaan om dit beeld ook bij avond vast te leggen.Een paar dagen later voer ik mijn voornemen uit. Met de metro naar station Clak Street en vandaar naar het water wandelen. Ik kom terecht op een prachtige promenade waar je kunt flaneren met het uitzicht op zowel het vrijheidsbeeld als de door mij gezochte zuidpunt in combinatie met de Brooklyn Bridge.De volgende dag willen we een combi maken. In de ochtend het Empire State Building op en in de middag een rondvaart. We besluiten eerst uit te stappen bij Grand Central Terminal en van daaruit naar het Empire te wandelen want dit station schijnt de moeite waard te zijn om even te bekijken en inderdaad. Dit in 1913 gebouwde station met een stalen frame en bekleed met marmer en pleisterwerk heeft een prachtige uitstraling, vooral de hoge hal valt op.
Hypermoderne Apple winkel met de nieuwste snufjes in een klassiek gebouw als de Grand Central Terminal

 

 Het Empire (443 m) kwam in 1931, kort na de Wall Streetkrach af en men vond moeilijk huurders. Spottend kreeg het de naam Empty State Building. Alleen de populaire uitzichtpunten hebben het gebouw gered van een faillisement. Jaarlijks trekken de uitzichtpunten meer dan 3,5 miljoen bezoekers. Wij keken vanaf de 86e verdieping uit over New York, een werkelijk prachtig uitzicht.

 
In de middag dan een rondvaart waarbij natuurlijk het Vrijheidsbeeld gepasseerd wordt. Als wij in New York zijn (eind 2012) is het beeld na een renovatie net weer te bezoeken maar er mogen maar een beperkt aantal mensen per dag in en het is al voor een maand volgeboekt. We hebben het niet kunnen bezoeken dus en kunnen het alleen van de buitenkant per boot bekijken.

 
Vanaf het water heb je toch weer een andere kijk op New York. De rondvaart duurt een paar uur en je kunt aan alle kanten mooi de skyline van New York bekijken. Op de foto varen we net onder de Brooklyn Bridge door.Het imago van Amerikanen dat alles groot/groter/grootst moet zijn komt in New York wel tot z’n recht. Ik fotografeerde dit gevelbeeld op een hoek van een gebouw tegenover de Grand Central Terminal.Het tekent New York in ieder geval.

 

 De oude industriewijken met alle gietijzeren gevels en vooral alle prachtige noodtrappen aan de buitenzijde spraken me zeer aan. Er zijn veel wijken in Manhattan met elk hun eigen kermerken, van Chinatown naar de Italiaanse wijk, van Harlem naar Upper East side. We hebben een paar wandelingen door de wijken van Manhattan gemaakt maar hebben ze gegeven de beschikbare tijd niet allemaal kunnen doen.En natuurlijk mag een bezoek aan Wall Street niet ontbreken. Het beroemde beeld met de Trinity Church heb ik jammer genoeg niet mogen zien omdat de kerk helemaal in de steigers stond. Dat was wel jammer.Het is crisis en dat was in de Wall Street te merken 🙂 Op straat koffie kopen met een rijtje keurig geklede mensen voor de kraam.

 In tijden van crisis kun je je gouden sieraden verkopen. Ook dat kan in de Wall Street getuige dit bord!

 

 Echt indrukwekkend was het bezoek aan Ground Zero. Men heeft er een prachtig monument van gemaakt waar iedereen vrij toegang toe heeft. Je wordt stil als je die vierkante gaten in de grond met het neervallende water ziet waarop aan de rand alle namen gegrafeerd van de mensen die omgekomen zijn. Het blijft voor mij een werkelijk ongelooflijk iets dat mensen tot dit soort daden kunnen komen. Wat is dan nog beschaving?Eekhoorns zie je in New York met enige regelmaat, vooral in de parken zijn ze een vast beeld.

 Een prachtig monument is ontstaan toen een in onbruik geraakte spoordijk werd omgebouwd tot stadspark “De High Line”. Op ongeveer 9 meter hoogte gaat deze spoordijk over een afstand van een kilometer of 3 dwars door een industrieel gebied. De spoordijk is zo hoog aangelegd om ongelukken te voorkomen. Toen de trein nog op straathoogte binnenkwam waren er te veel ongelukken. Men liet toen een ruiter te paard voor de trein rijden om plaats te maken maar uiteindelijk werden de rails op hoogte gebracht.Het is een werkelijk prachtig monument geworden, grotendeels particulier initiatief. Toen wij er waren was net weer een Italiaanse kunstenaar bezig om een oude fabrieksgevel te voorzien van een kunstwerk in de vorm van spiegels in combinatie met verroeste stalen beplating.

 
De banken op wielen op spoorrails vond ik wel een heel mooie brug slaan tussen de nieuwe en de oude functie van de spoordijk.

 Wandelen door Central Park. We hadden al een rondje gefietst maar op de nationale feestdag Thanksgiving Day wat zo ongeveer de enige dag is dat de 24-uurs maatschappij die New York is, tot stilstand komt, is dit park een uitgelezen plaats om samen met heel veel New Yorkers te ontspannen.

 Musea te over in New York. Gelet op de beperkte tijd (1 week) die we hadden moesten we keuzes maken. We hebben er twee bezocht waarvan Guggenheim de mooiste was natuurlijk. Een prachtig gebouw, alleen dat al is een bezoek waard. Combineer dat met een tentoonstelling Picasso Black en White en het staat garant voor een mooie ochtend.