Marrakech

Marrakech

Marrakech, stad van het intense licht aldus de Franse schilder Jacques Majorelle die zich daarom in 1917 in Marrakech vestigde. Deze stad is zeker een bezoek van meerdere dagen waard. Meer dan twee eeuwen was deze Berberstad op de kruising van de Sahara, de Atlas en de Anti-Atlas het middelpunt van een groot rijk en dat is binnen de stadsmuren nog steeds te zien aan b.v. paleizen, musea en grote moskeeën zoals op deze foto de Koutoubiamoskee.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Marrakech


In het centrum ligt de Place Jemaa el Fna, dit plein is al eeuwenlang het centrum van Marrakech en geldt als het symbool van de stad. Het is door Unesco zelfs als werelderfgoed uitgeroepen.Het plein stroomt elke avond vol met mensen. Als de geur van het gegrilde vlees opstijgt van de vele vuren kun je daar verhalenvertellers treffen, muzikanten, slangenbezweerders, ja zelfs een tandentrekker kwam ik er tegen.

De soeks, een wirwar van smalle straten vlakbij de Place Jemaa el Fna waar ik het iedere keer weer presteerde om te verdwalen. Dit is een gebied met allemaal winkeltjes verdeeld naar de aard van de producten zoals metaal, riet, wol etc. Ik kocht er een dienblad en theepot en hij wilde mijn zijn kleine werkplaatsje laten zien. Vlak erachter in een tentje van niks. De wolververs, wol met velle kleuren in een zeer dampige omgeving. etc. etc.Een prachtig museum is Museum Marrakech. Als je het bezoekt kun je ook een drieluik kopen waarbij je ook naar de iets verderop gelegen Koranschool Medersa Ben Youssel en Koubha Ba’Adiyn, een bakstenen koepel, restant van een oude moskee kunt. Alle drie de bezienswaardigheden liggen aan de Place ben Youssef in de medina. Het museum is werkelijk prachtig, rijk gedecoreerd met prachtig tegelwerk en fraaie bezienswaardigheden.

Een foto van een Oosters schilderij uit het museum. Erg mooi met de suggestie van beweging

 

Ook de koranschool is een imposant gebouw. De school heeft een capaciteit van 900 studenten die verbleven in kleine cellen zonder daglicht die rond de binnenplaats (zie foto) zijn gegroepeerd via een rondom lopende dubbele galerij met stevige zuilen.De bakstenen koepel Koubba Ba’Adiyn, het enige restant van de Almoraviden-moskee die in 1106 werd gebouwd.

 

 Een rondrit met paard en wagen om de Stadsmuren te bezichtigen. Deze muur is 19 km lang, 2 meter breed en 9 meter hoog en omcirkelt de medina in zijn geheel.

 Een wandeling richting Palais Bahia is ook zeker de moeite waard in ieder geval om daar de vele ooievaarsnesten op de muren te bewonderen. We kwamen aan buiten bezoektijd dus het paleis zelf hebben we niet kunnen bekijken. Maar vanaf een nabijgelegen terras op de 1e verdieping hadden we prachtig gezicht op de nestelende ooievaars.

Van stad naar natuur via de Ooeivaars. Niet ver van de Koutoubia ligt het Cyber Parc een mooi vormgegeven park waar vooral veel Marrokanen pauzeren. Een modern en erg fraai thema-achtig park met informatiezuilen en in het midden een internetcafé. Op de foto een verstild moment in het park met een aantal jongeren op een bank met vanzelfsprekend de nodige mobieltjes die geraadpleegd worden. Past bij zo’n modern cyberparc!Het museum van schilder Jaques Majorelle met zijn cactustuin maar vooral met zijn opvallende heldere kleuren waarvan met name de felle kleur blauw op de voorgrond trad is ook zeer de moeite waard.Een beeld van de medina met waarschijnlijk het licht en de kleuren waar de schilder Majorelle verliefd op werd.