Londen

Juli 2017. Stedentrip naar Londen Al die bekende beelden van de TV in het echt gaan zien. Tower of London, Big Ben, Hyde Park, Trafalgar Square. Ik ga het allemaal zien. En natuurlijk als bruggenliefhebber de Theems afwandelen op zoek naar al die bruggen. Naast de Tower Bridge ook bruggen als de relatief nieuwe Millennium bridge en Lambeth Bridge. Ontbijten op Maltby street market en later Fish and Chips bij de national winner 2017 op Borough Market. Aan het eind van het weekend als slotstuk een concert bijwonen op Hyde Park met daarin de inmiddels overleden Tom Petty and the Heartbreakers en Stevie Nicks. En dan ook nog het geluk hebben om drie dagen redelijk mooi tot zeer mooi te hebben. Dat is in Londen al een grote uitzondering. Ik vind het een prachtige stad voor een stedentrip. Genoten!


De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Londen
Aangekomen op vliegveld Southend is het een half uurtje treinen naar het centrum van Londen. Een hulpvaardige steward helpt ons bij het kiezen van het juiste kaartje voor de trein. Daar kunnen we ook de terugreis mee reizen. Engelse hoffelijkheid. Daarna nog een paar stations metro en dan stappen we in de buurt van de Big Ben er uit.Eerst ben je nog bezig je te oriënteren maar als we bij de Theems aankomen valt mijn blik op de Tower Bridge! Yes…. hier kom ik voor. Oude klassieke schoonheid. Het symbool van Londen. Ik zal deze brug de komende dagen nog regelmatig tegenkomen.Het Shard gebouw springt ook meteen in het oog. Dit gebouw is in 2013 in gebruik genomen. Het glazen gebouw is 310 meter hoog en er zitten zo’n 11.000 ramen in.Het gebouw was heel even het hoogste van Europa maar is inmiddels al weer voorbijgestreefd door een gebouw in Moskou. Op 245 meter hoogte is een uitkijkplatvorm dat open is voor bezoekers. Dat uitkijkplatvorm heb ik niet bezocht, is wel iets voor een volgend bezoek.


We hebben een B&B geboekt die redelijk dicht bij de Theems en bij de Tower Bridge ligt. We wonen in bij 2 zussen en dat ging prima. Vanaf het balkon kijken we o.a. uit op de financiële wijk van Londen (foto). Aan de voorkant torent het bovendeel van het hoge rad “London Eye” boven de gebouwen uit.Direct de eerste avond natuurlijk op stap met camera en statief. Proberen het nachtleven te beleven en vast te leggen.Er hangt een gezellige sfeer langs de kade van de Theems. Alhoewel er recent diverse terroristische aanslagen gepleegd zijn laten toeristen en Londenaren zich daar niet door afschrikken.Het is wel even wennen als voetganger maar de Britten begrijpen dat. Zowat op elke drukke hoek trof je de aanwijzingen aan.

 Onze dagen begonnen met een wandeling vanaf de B&B naar de Theems. Daarbij kwamen we door een prachtige oude wijk met allemaal pakhuizen die tot appartementen omgebouwd waren. Klinkende namen zoals New Concordia Warf en de meer bekende Butlers Warf. Erg mooi om te zien met fraaie balkonnetjes en veel loopbruggen van het ene naar het andere pakhuis. Het heeft toch wel wat dat je met aandacht voor het oude dit soort gebouwen laat herbestemmen en renoveren.Op de tweede foto de vele loopbruggen die de verschillende pakhuizen (nu wooneenheden) met elkaar verbinden.

 

 

 

 
De Westminster Bridge met daarop een van de bekende rode dubbeldekkers. Engelsen houden van tradities en dat is overal te merken. Een voorbeeld: De groene kleur van de brug correspondeert met de kleuren van de banken van het Britse Lagerhuis, net zoals de rode kleur van de Lambeth Bridge overeenkomt met de banken in het Britse Hogerhuis. Volgens de traditie mogen de leden van het Lagerhuis alleen over de Westminster Bridge en niet over de Lamberth Bridge, die alleen bestemd is voor leden van het Hogerhuis.De Lambeth Bridge met de kleuren van de banken van het Britse Hogerhuis.

 

 Je realiseert je in Londen pas dat je dicht aan zee bent als je afdaalt naar het waterniveau van de Theems. Het getijdeverschil kan erg groot zijn. De Theems is een rivier met een lengte van 346 km. Iets voorbij Londen is een stormvloedkering gebouwd opdat de Londenaren droge voeten houden. De naam van die stormvloedkering is de Thames Barrier

 Niet eens vindbaar in mijn capitoolgids maar wel bekend bij mijn metgezel was de Malthby Street Market. Deze wordt alleen gehouden in de weekenden. In een smal straatje van een paar honderd meter lengte. Deels onder de authentieke spoorwegbogen wordt een kleine voedselmarkt met zeer originele producten gehouden. De traditionele Fish en Chips vind je er (gelukkig) niet. Verse producten, broodjes cakes etc. Een prima plek voor een brunch.

 


“Have you ever had bacon and egg on a waffle” stond er te lezen op een reclamebordje bij een standje op deze weekendmarkt in Malthby Street. Dat konden we ons natuurlijk niet laten zeggen dus die hebben we genomen. Heerlijk met ook nog zoete stroop of zoiets erop. Bijzonder lekker. Maltby Street moet je echt gedaan hebben als je een weekendje Londen doet. Allemaal prachtige eettentjes met bijzondere producten en ontzettend gezellig ogend! Een aanrader.Natuurlijk zijn we verderop de dag ook nog naar de gedeeltelijk overdekte Borough Market aan de oever van de Theems gegaan. Ook zeer fraai waarbij mij met name het groene metaalwerk van de bogen opviel. In tegenstelling tot de Malthby Market in deze markt zeer toeristisch en druk. Natuurlijk hebben we daar bij de kampioen van 2017 v.w.b. fish and chips een portie gegeten maar eerlijk gezegd snap ik niet wat men daar aan vindt. Flauwe hap. Maar wellicht was ik beïnvloed door de wafel die ik eerder die dag had gehad.Donkere wolken pakken zich samen als we even richting de Tower of London lopen. Wellicht symbolisch want even later scheen de zon weer. De Tower of London staat bekend als gevangenis. Het heeft ook andere rollen gehad, o.a. als verdedigingswerk in de tijd van Willem de Veroveraar. Ik vind het nogal somber overkomen dus dat bezoek hebben we maar laten zitten.Zelf word ik dan vrolijker van een blik op de Theems met de London Eye. Londen heeft rondom de Millennium wissel een paar aardige projecten gerealiseerd waarvan London Eye er één was.

 

 

Een tweede project is de Millennium bridge een slanke stalen hangbrug die Tate Modern met de St. Paul’s Cathedral verbindt. Op de achtergrond van de foto de St. Paul’s Cathedral.

 
Tate Modern Werd op 12 mei 2000 (Millennium project) geopend in een oude leegstaande kolencentrale op de oever van de Theems. Het gebouw kent ontzettend hoge zalen en heeft daardoor voldoende volume voor grote installaties. Je vindt er kunstwerken van o.a. Dali, Picasso en Warhol. Gevarieerd museum dus.
Ik kan het niet laten om te proberen een uitzicht van bovenaf te krijgen als ik in een grote stad ben. In dit geval deed ik dat vanaf Tate Modern.

 
Bruidjes all over the world. Ik fotografeerde ze aan het begin van de Chinese muur, in hartje Londen, in een miljoenenstad in Zuid-China, in Florence, langs de Amsterdamse grachten.

 
In Parliament Street dineren we in een pub “the Red Lion”. Het reclamebord op straat zegt het al “Ale and Pie” Bier en taart. Echt Engels. Een drietal hartige taartjes geserveerd op een houten bord met boven elk taartje een ander glas bier.Echt aan te bevelen is de Riverside Walkway. Volg de rivier een eind stroomopwaarts en passeer bruggen, terrasjes, London Eye, straatartiesten, prachtige uitzichten over de Theems met o.a. de Big Ben aan de overzijde.

 
Prachtig toch om zo naar de Big Ben en het parliamentsgebouw te kunnen kijken vanaf de Westminster Bridge. Je ziet de parlementsleden bij wijze van spreken voor je terwijl de voorzitter zit te hameren en volkomen tevergeefs “order, order” roept.

 
Zoveel dagen achter elkaar mooi weer. We hadden echt geluk dat weekend. En dan ga je natuurlijk ook lekker relaxen in één van de vele parken die Londen rijk is.

 

 


 

 

 Natuurlijk hebben we nog meer gezien maar de slotavond stak op het eind toch de kroon. We hadden kaarten voor een optreden van Tom Petty & The Heartbreakers en andere artiesten zoals Stevie Nicks in Hyde Park. ik ben geen festivalbezoeker normaal gesproken maar dit was toch wel bijzonder. Een heerlijk weekend achter de rug.