Kathmandu

Kathmandu

Kathmandu was de eerste echt grote stad die ik bezocht in een ontwikkelingsland. Het is een stad die alleen al daardoor een grote indruk op me heeft gemaakt. Een stad met ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Er valt echt veel te zien, de bazaarwijk Thamel, stupa’s zoals Swayambhunath, lijkverbranding bij Pashupatinath, Durbar Square etc. etc. Veel goede restaurants, allemaal kleine winkeltjes, kortom voor een cultuurliefhebber iets om dagen rond te struinen. Wel ontzettend veel vervuilend verkeer vooral met al die kleine oude taxi’s. Op de hoofdfoto een Sadhu (bedelmonnik) zittend op één van de pagodes op Durbar Square.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Nepal
Inmiddels ben ik het wel gewend na vele bazaars, souks, etc. maar als je voor het eerst die drukte ziet dan weet je niet wat je overkomt. En dan wordt je ook nog geacht te onderhandelen ook, want als je meer dan 40% van ze vragen betaalt, doe je het niet goed. Lastig vind ik, ik ben daar niet zo goed in want het is toch al vaak goedkoop spul van niet al te hoge kwaliteit alhoewel ik nu nog steeds, 10 jaar naar dato, een zeer warm combivest heb, binnenkant fleece en buitenkant wol dat ik nog steeds regelmatig draag. Perfect en heerlijk warm zelf bij koud weer buiten, daar gaat echt geen wind doorheen. Perfect vest dus voor weinig geld.
Bij winkeltjes moet je je natuurlijk niet al te veel voorstellen!

 

 De binnenstad lijkt wel een openluchtmuseum met al die fraaie pagodes

 

 


Indrukwekkende bouwsels die pagodes

 

 

 Onderweg van ons hotel naar de binnenstad veel straatverkoop. Wij hadden een goed hotel dat redelijk aan de rand van het centrum lag alhoewel wel aan een zandpad.

 Op de oevers van de Bagmati vinden crematies plaats. Dit is het belangrijkste ritueel dat Hindoes kennen, want bij de dood wordt de balans opgemaakt en die bepaalt hoe de overledene herboren wordt. Vanaf de overkant van de rivier kan het ritueel gevolgd worden.Vlak bij de crematieplaats zag ik dit ritueel waarbij vrouwen (zijn normaal gesproken niet bij crematies aanwezig maar rouwen thuis) en mannen bloemen in het water van de rivier gooiden.

 Met de taxi terugrijdend van de crematieplaats komen we onderweg tot stilstand voor een processie. Het is me niet duidelijk geworden waar deze processie toe diende maar er waren veel fraai uitgedoste mensen bij.In het centrum tref je natuurlijk allerlei mensen aan die op één of andere manier aan de kost willen komen. De hoofdfoto van deze presentaite was een bedelmonnik die daar zat om mooi te zijn en op de foto te komen. Ik heb hem wat geld gegeven en mocht hem toen fotograferen. Ook de slangenbezweerder op deze foto probeert met z’n slangen aan de kost te komen.Het probleem met het drukke verkeer was niet alleen de hoeveelheid auto’s en brommer maar vooral ook de mate van vervuiling, al die oude brikjes stoten ontzettend veel rook uit.

 Swayambhunath (de Apentempel) is een bekende en veelbezochte Stupa. Het ligt op de top van een 75 meter hoge heuvel en geeft een weids uitzicht over de omgeving. De andere bekende Stupa Bodhnath heb ik jammer genoeg niet kunnen bezoeken. Moet ook zeer de moeite waard zijn.

 

 Een prachtige Boeddhabeeld nabij de Apentempel

 

 

 

 De trap omhoog de 75 meter hoge heuvel op naar de Stupa.

 

 

 Sierlijke beelden begeleiden je klim naar de Stupa.

 

 Het heet niet voor niks de Apentempel. De apen grissen alle eetbare offerandes uit de altaars van de Swayambhunath maar worden toch met rust gelaten omdat ze worden beschouwd als heilig.

 Kaarsjes branden bij de Apentempel

 

 

 En natuurlijk de gebedsmolens die iedereen die daar komt even in beweging zet zoals deze groep schoolkinderen.

 Monnikken voor de poort van hun klooster vlakbij Swayambhunath

 

 

 Veel goede restaurants in Kathmandu waar het prima eten is. Sommige restaurants hebben werkelijk prachtige binnentuinen waar het heerlijk toeven is, je wordt dan echt verrast omdat zo’n restaurant van buitenaf gezien niet diezelfde uitstraling heeft.


Kathmandu, voor mij een stad die ik nog wel eens terug wil zien.