Hanzestedenpad

De IJssel bij Deventer

Ik ben ronduit een favoriet van wandelen langs de grote rivieren en de IJssel geniet daarbij mijn voorkeur, heerlijk de rivier volgen, zonsondergangen en -opkomsten, mist boven de rivier, verstilde omgeving. Maar ook vanwege al die mooie oude Hanzesteden langs de route. Ik kocht het nieuwe boekje dat uitgebreid is met een tiental extra dagtochten die zeker ook de moeite waard zijn. Heerlijk om door de uiterwaarden te struinen, prachtige landgoederen te verkennen en dan te stoppen in weer zo’n Hanzestad met veel historie.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Hanzestedenpad
Ik start met de dagwandeling Oude Ijsselvallei. Je loopt vanuit het centrum van Doesburg eerst een stuk langs het Zwarte Schaar, na verloop van tijd gaat het Hanzestedenpad rechtdoor en sla je af de oude IJsselvallei in. Een gevarieerde route eerst door een boerenlandschap en daarna door een bosgebied, het Heekenbroek. uiteindelijk kom je aan de rand van Laag Keppel uit en steekt daar de rijksweg over. Direct na de rijksweg tref je het landgoed Keppel aan.

Vrij snel daarna kom je aan bij een brug met een mooi molentje en kun je het graspad langs de Oude IJssel volgen. We volgen de Oude IJssel een tijd lang met een onderbreking op een stuk waar we niet langs de Oude IJssel mogen en omgeleid worden door een ruig stukje terrein. Verderop opnieuw langs de oude IJssel totdat we weer bij Doesburg uitkomen.

 

Zoals de meeste Hanzesteden heeft ook Doesburg een mooi oud centrum.

De start van de echte route gaat over de wallen die ik bij het Graafschappad ook gelopen heb. Op die wijze kom je heel mooi Doesburg binnen. Een waardig begin van de route. Tot vlak bij Dieren lopen het Graafschapspad en het Hanzestedenpad met elkaar op. Dat is helemaal niet vervelend want het is een bijzonder fraai deel langs Het Zwarte Schaar. Wandelen over de dijk richting Dieren met links het water van Het Zwarte Schaar en daarachter de Fraterwaard. Dit is een weideland dat ingeklemd ligt tussen de IJssel en Het Zwarte Schaar, het is samen met het Zwarte Schaar beschermd gebied in het kader van de Europese vogelrichtlijn.

HanzestedenpadEn ze zijn er, al die vogels. Ontzettend veel ganzen en andere watervogels. Alhoewel ze ook wel een plaag worden genoemd is het toch steeds een fraai en vaak luidruchtig onderdeel van dit landschap.
En net als bij het Graafschappad besluit ik om te kamperen aan Het Zwarte Schaar. ’s Avonds word ik beloond met een fantastische zonsondergang.
Bij Dieren steken ik voor het eerst via de veerpont de IJssel over. Dit is een zeer oude veerverbinding, in de geschiedenis wordt deze voor het eerst vermeld in 1269. Na Dieren raak ik de IJssel een poosje kwijt als ik richting Brummen wandel. 
Via Engelenburg wandel ik naar het landgoed Leusveld. Dit landgoed is eigendom van Natuurmonumenten In deze sfeervolle omgeving met bos, akkers en weilanden geniet je van fraaie lanen in het parkbos met oude bomen en rododendrons.
Via het graspad langs de Oekensche Beek kom ik bij het parkachtige landschap van Huis Voorstonden Een landgoed met slingerende paden, vijvers met vloeiende vormen, boskamers en romantische bruggetjes.
Ik mag het graag doen… zo vroeg opstaan dat ik het eerste ochtendgloren mee kan pakken. Het bekende blauwe uurtje breekt dan aan. Zeer fraai om dit te doen met uitzicht op de brug over de IJssel die geflankeerd lijkt te worden door twee markante torens van Zutphen.
Het centrum van Zutphen is beslist een apart bezoek waard. Fraaie gevels van koopmanshuizen en pakhuizen uit de middeleeuwen, de stadsmuur maar ook oude hofjes. Van oorsprong zijn dit oude binnenplaatsen met daaromheen vaak kleine woningen. Het zijn soms al oude liefdadigheidshofjes maar ook recentere arbeidershofjes.
De dagwandeling De Hoofdige Boer laat je kennis maken met de Berkel. De Berkel heeft zijn meanderende karakter tussen Zutphen en Almen weer terug gekregen. Je wandelt ongeveer de helft van de route langs dit riviertje. Het kleine riviertje oogt natuurlijk heel anders dan grote broer IJssel. Scheepvaart zie je er niet, welgeteld 1 kano kwam ik er tegen. Heerlijk landschap met veel afwisseling, je wandelt over graspaden langs het riviertje, fraaie boerenlandweggetjes en zo nu en dan een fraai landhuis of kasteel.

 

De dagwandeling Gorssel loopt door het oostelijke deel van de IJsselvallei. De IJssel zie je pas weer op het einde van de wandeling in Deventer. De route loopt door fraai gebied met kleine dorpjes als Gorssel en Epse. Ik ben al vaak van Deventer naar Zutphen gelopen maar altijd via de (NS)-wandelroute langs de IJssel. Nu zag ik de andere kant eens een keer. Toch schoot ik mijn mooiste serie foto’s toen ik op het einde van de route dwars door de weilanden naar de oever van de IJssel kon struinen. Ik passeerde een ooievaarsnest met jongen. Eén ouder zat op het nest en de andere kwam net aan. Het werd een heel mooie serie met komende en gaande ooievaars. Daar kan ik dan zo een half uur door worden opgehouden.

 

Toen ik de wandeling Voorster klei liep had ik veel “last” van de herinrichting van het gebied ivm werkzaamheden Ruimte voor de Rivier. Ik moest telkens delen struinen om verboden gebied te vermijden. Toch had ik hier een mooie ontmoeting met een drietal reeën. Naast veel vogels zitten die dus ook in dit gebied.
De werkzaamheden in de IJsselstreek zijn ervoor bedoeld om de rivier de ruimte te geven zodat er minder vaak overstromingen zullen zijn. Toch trekt de IJssel altijd als het hoog water is. Het geeft zulke mooie plaatjes zoals hier bij Deventer. Ik ben al vaak van Zutphen naar Deventer gewandeld bij hoog water.

 

'title=Deventer is een Hanzestad die echt de moeite van het bezoeken waard is. Een oude stad met karaktervolle panden, mooie authentieke winkels, erg sfeervol al met al. Als je het weet is ook het parkeren erg sfeervol. Waar kun je nog vrij parkeren en voor een euro met het pontje overvaren en afgezet worden in het centrum. In Deventer kan het.
Struinen door het rivierdal in de winter bij hoogwater van Deventer naar Olst is prachtig. Zo nu en dan liep ik vast en moest ik een stuk om. Het water was al weer wat gezakt dat valt wel te zien aan de resten op het prikkeldraad. Als het echt hoog staat is er een alternatieve route voor hoogwater maar toen ik er in de winter liep kon ik er net doorkomen. Prachtig.
Kamperen aan de IJssel, bij het eerste daglicht wakker worden, mistdampen boven de IJssel. Stilte. Een reiger vliegt langzaam klapwiekend weg, verontwaardigd dat ik hem gestoord heb. Het ochtendrood hangt nog een beetje in de lucht. Verderop 2 zwanen, bijna niet zichtbaar door de opstijgende mistflarden. Dit maakt het rivierenlandschap zo mooi!

 

En een paar uur later ben je aan de wandel. Het rondje Olst is een prachtige wandeling door agrarisch gebied, mooie bospercelen, verlaten landweggetjes enz. Mooie oude bomen zoals de prachtige rode beuk op deze foto sieren dit landschap.
De route gaat verder richting Zwolle. Bij Fortmond is het de moeite waard even richting de oude steenfabriek Fortmond te wandelen. De steenfabriek werd opgericht in 1889 en bij een saneringsronde van de bedrijfssector in 1976 weer gesloten. Bij de steenfabriek staat een ijzeren uitkijktoren van waaruit je een mooi zicht hebt over de IJssel en de Duursche Waarden.

 

In de volgende Hanzestad Zwolle word ik een beetje verrast door alle bruggen. Bruggen zijn een thema van mij en in Zwolle kon ik wat dat betreft mijn hart ophalen. Bruggen met mooie namen als Menistenbrug, Pelserbrugje, Schoenkuipenbrug, Vispoortenbrug en Diezerpoortenbrug verraden een rijk verleden in deze waterrijke stad.

 

Het is prachtig om met de rivier mee te lopen en regelmatig de rijnaken langzaam de rivier te zien afzakken. Het typische schouwspel op de Hollandse rivieren.

 

In Kampen eindigt het Hanzestedenpad. De IJsseldelta is bereikt. Resteert nog de kroon op het nieuwe routeboekje. Een rondwandeling van bijna 70 kilometer die de noordelijke Hanzesteden Zwolle, Kampen, Hasselt en IJsselmuiden aandoet.