Graafschappad

Zonsondergang boven de IJssel

Wandelen in de Achterhoek, het Graafschappad! Kastelen, havezaten, historische stadjes, beken, rivieren, bos en heide.. alles komt voor. Het Graafschappad begint en eindigt in Zutphen en maakt een ronde via o.a.Lochem, Doetinchem en Doesburg. Erg mooie gevarieerde route op een klein stuk na. Je loopt Zutphen prachtig uit via de oevers van de Berkel en gaat dan landelijk gebied in met veel variatie. Het stuk voor Doetinchem vond ik wat saai met lange rechte stukken. Men noemt dat het Vlakke Midden, al met al een km of 10, maar even doorzetten want dat wordt ruimschoots goedgemaakt vanaf Doetinchem. Vanaf daar volg je de Oude IJssel en dat brengt veel variatie in het landschap. De hoofdfoto is genomen nabij Doesburg, een zonsondergang boven de IJssel.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s GraafschappadZutphen is een oude vestingsstad en heeft een mooi oud centrum dat goed bewaard is gebleven. Prachtige oude hofjes en huizen met karaktervolle voorgevels, mooie gevelbeelden etc. Het is ook een oude Hanzestad waar vroeger vrij veel internationale handel gevoerd werd.De stad werd in de 14e eeuw ommuurd en dat zie je nog steeds terug in het stadsbeeld van Zutphen. Het Graafschappad voert je ook langs delen van deze oude muur.

 

 

Nadat je door het oude centrum van Zutphen bent gewandeld en de muur gepasseerd bent wandel je een bijzonder fraai stuk langs oever de Berkel. Ik wandelde er in het voorjaar en trof daar o.a. dit waterhoentje aan dat zijn nest had gebouwd op een paar bladen van een waterlelie.Al vrij snel arriveer je bij Huis de Voorst, ook wel genoemd het “Versailles”van de Achterhoek. Het is een afwisselend landgoed met mooie lanen, parkbos en vijvers. Het Huis werd rond 1700 gebouwd. Het is nu een fraaie trouwlocatie en natuurlijk ook geschikt voor allerlei andere ontvangsten en feesten.

 

Een fraai bospad vlak voor Almen nodigt in het voorjaar met het frisse voorjaarsgroen en de zon uit om te wandelen. Het kleine witte bruggetje aan het begin van de laan fungeert als uitnodigend toegangselement van dit  laantje.

 

Na Almen loop je opnieuw een stuk langs de Berkel vlak voordat je bij het landgoed De Ehze arriveert. Mooi lopen als de oevers zo mooi begroeit zijn met fluitenkruid als op deze foto.

 

Was het daarnet nog het fluitenkruid dat de aandacht trok, even verderop een fraai geel weiland. Het is al te ver in het voorjaarsseizoen voor de paardenbloemen, die rol wordt daarom in dit weiland overgenomen door de boterbloemen.

 

De mais staat weer op het land als ik de volgende etappe start vanuit station Lochem. Op de achtergrond bij deze foto de havezate De Cloese vlakbij Lochem, gebouwd op een heuvel aan de Berkel aan het begin van de 16e eeuw. Tegenwoordig huist er een politieschool in deze fraaie havezate.De fraaie “toortsen” van de kastanjeboom vlak achter een boerderij trekken mijn aandacht en ik kan het niet laten om mijn fototoestel maar weer voor de dag te halen. Soms wel “hinderlijk” vroeger maakte ik veel meer kilometers maar nu ik zoveel fotografeer sta ik constant stil om iets moois vast te leggen.

 

Mooi glooiend landschap op de Lochemse Berg. Ik wilde voor deze foto de menselijke maat erin brengen maar passanten… ho maar, ik had al een paar keer de zelfontspanner gebruikt om dan zelf maar in het landschap te lopen toen er uiteindelijk toch twee wandelaars passeerden. Toch opvallend dat je in het drukke Nederland zoveel heerlijke rustige plekken hebt.

 

Dit veld met rode ridderzuring oogt prachtig. Na het witte fluitekruid en de gele boterbloemen is dit het derde accent in het groene landschap. Ridderzuring wordt gezien als onkruid en behoorlijk bestreden dus om zo’n weiland vol tegen te komen is toch wel bijzonder. De natuur krijgt hier duidelijk de gelegenheid z’n gang te gaan.

 

Mooie combinatie: cultuur en natuur, gevonden langs het Graafschapspad.

 

 

Het landgoed Slangenburg is een goed bewaard gebleven landgoed. Na de lange rechte stukken van het Vlakke Midden die dan toch wel weer hun charme hebben hoor, is het fijn om te wandelen door het bosrijke gebied rondom Doetinchem.

 

Doesburg is één van de zeven Hanzesteden aan de IJssel, centraal gelegen tussen Achterhoek, Liemers en Veluwe. De stad heeft een historisch centrum met talrijke fraai gerestaureerde monumenten. Ik liep prachtig over de dijk Doesburg binnen en kon gaan genieten van de IJssel als nieuw element in deze wandelroute.

 

Ik had besloten te kamperen op een camping langs “Het Zwarte Schaar” een zijtak van de IJssel. Met volop zon geeft dat aan het einde van de dag foto’s met strijklicht zoals dit tafereeltje met de kerktoren van Doesburg op de achtergrond.De hoofdfoto laat ook al een beeld zien van een tiener die zit te genieten van de ondergaande zon. Ze zat daar al een poosje met o.a.haar moeder en ik mocht een fotoshoot doen. De ondergaande zon kan mooie accenten leggen.Soms op een afstand, soms dichtbij ga je de IJssel volgen. Je passeert het leuke stadje Bronkhorst, dat zichzelf de kleinste stad van Nederland noemt, steekt met de pont de IJssel over richting Brummen om vervolgens op de andere oever weer met de IJssel door het landschap te meanderen.Aan de einder duikt Zutphen weer op. Ongeveer 115 km wandelen door een prachtig gevarieerd gebied zit er op. De Achterhoek is zeer de moeite waard.