Glandasse, Frankrijk

Begin jaren negentig met vrienden op vakantie in de Franse Alpen in het Drome-gebied. We zitten voor de tent te kijken naar de mooie bergen en filosoferen wat over hoe het zou zijn om daar eens tegenop te lopen. We besluiten om het te proberen. Dat werd een fantastische ervaring. Het was erg warm waardoor het toch ook wel een stukje afzien werd. Al te veel water hadden we ook niet bij ons maar Bert had begrepen dat er boven ergens een bronnetje moest zijn. Dat bronnetje met steenkoud water vergeet ik niet gauw weer.


Vanuit het dal zijn we omhoog gegaan. De Glandasse heette de berg. Ik ben blij dat ik het bordje op de foto had staan anders zou ik het nu niet meer geweten hebben. Het is een top van 2045m hoogte en we zijn gestart vanuit het dal op 500m hoogte. Hoe lang we er over gedaan hebben weet ik niet. Volgens het bordje zouden we het in 3 uur hebben moeten kunnen klaren.
Op lichte gympjes en zonder verder al te veel na te denken over wat er zou kunnen gebeuren zijn we gestart. En als het dan allemaal lukt heb je een bijzonder tevreden gevoel.


De wandeling omhoog was pittig vooral ook vanwege de hitte. Een tijd lang hadden we een paar schapen voor ons lopen met als gevolg veel last van vliegen. Ik herinner me de Alpenweiden bovenop van waaruit je prachtig over het dal uit kon kijken. Via de kaart kon Bert ongeveer vaststellen waar de bron moest zijn. Het bleek een in de rotsen lopend stroompje te zijn die een heel klein stukje uitgehakt was, daarachter was een soort betonnen bak(je) gemaakt die volliep en daar had men een klepje voorgehangen. Til het klepje op en je kunt vanuit de betonnen bak(je) zo je veldfles vol laten lopen. Fantastisch!