Girona

Girona

Girona ligt in Catalonië, Noord Spanje. Het is de hoofdstad van de provincie Gerona en heeft ongeveer 95.000 inwoners. Girona staat vooral bekend om de hangende huizen. Aan de oevers van rivier de Onyar staan zogenaamde hangende huizen. Het is een bijzonder gezicht, deze huizen met hun gekleurde gevels die over de rivier hangen. U kunt ze het best zien vanaf de verschillende bruggen die over de Onyar lopen. Daarnaast is de kathedraal van Girona zeer nadrukkelijk aanwezig evenals de Sant-Feliu kerk. De zeer smalle straatjes rond de Joodse wijk met hun trappetjes is ook zeer de moeite waard. Het is ook mooi om Girona van iets verdere afstand te beschouwen. Het toeristenbureau heeft een aantal wandelingen rondom de stad gedocumenteerd die men kan lopen. Het is geen stad waar je een week bivakkeert maar een aantal dagen is zeker de moeite waard.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Girona
Pont de les Peixatereis Velles, GironaEen mooie brug is de Pont de les Peixatereis Velles. Deze brug is gemaakt door Gustave Eiffel, de ontwerper en bouwer van de Eiffeltoren en vele andere (spoor)bruggen en dat ziet u erin terug. De Pont d’en Gómez is een smalle voetgangersbrug, waar mensen hangsloten aanhangen met wensen erop.


Als je het goed bekijkt dan valt het overhangen van de huizen boven de rivier nog wel mee. De overhangende balkons hangen amper boven het water. De combinatie van de huizen dicht op het water met de mooie gevarieerde warme kleuren en de vele bruggen maken het tot een bijzonder fraai stadgezicht.


Het eerste wat je opvalt als je vanaf de parkeerplaats richting het centrum loopt is de Sant Feliu kerk en de machtige kathedraal van Girona. Op de foto lijkt het één gebouw maar dat is het niet. De kathedraal staat vanuit het standpunt waarop de foto genomen is bijna in een rechte lijn met de kerk.Een compliment voor de gemeente Girona voor het parkeren is overigens wel op z’n plaats. Er zijn zeer ruime parkeervoorzieningen aan de rand van het centrum (5 minuten lopen) zonder dat men parkeergeld voor deze voorziening vraagt. Dat maak je niet vaak mee.


Dat het 2 verschillende gebouwen zijn wordt duidelijk op deze foto vanuit de andere kant van het centrum.

 De oorspronkelijke kathedraal werd door de Moren gebruikt als moskee. Toen zij uit de stad verdreven werden is de kathedraal echter helemaal verbouwd. Het is nu een bijzondere gotische kathedraal met mooie barokke trappen die ernaar toe leiden.De Kathedraal van dichtbij op de foto zetten is moeilijk. Deze foto werd genomen vanuit het uitzichtpunt La Pedrera aan de rand van de stad (routebeschrijving daar naar toe verkrijgbaar bij het toeristenbureau).De Sant Feliu-kerk is gebouwd en verbouwd tussen de twaalfde en zeventiende eeuw. Daardoor komen er verschillende architectuurstijlen bijeen in dit kerkje. Een zijkapel van de kerk is gewijd aan Sint Narcissus, de stadsheilige.Begin mei 2015 was het bekende bloemenfestival in Girona. Wij waren er echter medio juni en de bewoners wisten ons op zondag te verrassen op een prachtige bloemengroet bij zowel de kathedraal als de Sant Feliu-kerk.Tussen de twaalfde en vijftiende eeuw is de Joodse wijk El Call ontstaan in het oudste gedeelte van de stad. De wijk heeft woelige tijden gekend, is verwoest geweest toen de Joden werden verdreven maar is later weer opgebouwd. Kenmerkend zijn de kleine smalle steegjes, pleintjes en trappen van deze wijk die gebouwd is op de hellingen aan de oever van de Riu Onyar.

In de kleine straatjes vindt u een Joods Historisch Museum (Museu d’Historia dels Jueus) waar u een goed beeld kunt krijgen van de geschiedenis van deze wijk.

 De smalle steegjes en pleintjes kennen een uitstekende akoestiek voor de bijzondere rustgevende klanken van klankschalen. Het is de moeite waard hier een poosje stil naar te luisteren.

 Terrasjes en winkels kent Girona in ruime mate. Tapas eten en een wijntje drinken hoort er echt bij in deze stad.

 

 In de Romeinse tijd kende Girona een stadsmuur. Deze is in het Oostelijke deel van de stad opnieuw opgebouwd. De muur is bewandelbaar en biedt mooie uitzichtpunten. De foto werd gemaakt bij het begin van de muur nabij de Jardins de Muralla.Het opzoeken van het uitzichtpunt La Pedrera is een must als je een mooi uitzicht over de stad wilt hebben. Vooral de kathedraal en den Sant Feliu-kerk springen er dan uit maar het laat ook zien dat Girona een groen achtergebied heeft.Voor wie van wandelen houdt heeft het toeristenbureau een 5-tal routes gemaakt in de directe omgeving van Girona. Ze zijn allemaal vanuit het centrum te lopen. Een waarschuwing is echter wel op z’n plaats de bewegwijzering laat hier en daar te wensen over. Wel goed dus om een kaart bij je te hebben naast de folders die van de groene wandelingen gemaakt zijn.