Florence

Florence werd in 59 v.C. gesticht als stad voor gepensioneerde soldaten en kent dus een zeer lange geschiedenis. De medici’s van Florence waren de belangrijkste familie gedurende 3 eeuwen en hebben Florence tot ontwikkeling gebracht. Zij waren ook opdrachtgever van enkele van de grootste kunstwerken van de renaissance. Hun nalatenschap is nog steeds terug te vinden in de stad. Met de capitoolgids in de hand heb ik enkele dagen rondgezworven in deze stad met z’n vele kunstwerken. Ik liep 3 van de 4 wandelroutes die opgenomen zijn in de capitoolgids en heb zo een redelijk beeld gekregen van deze drukke toeristische stad. Florence is beslist een stedentrip waard alhoewel ik Siena mooier en intiemer vond.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis door Toscane klik dan op de volgende link: foto’s Toscane
Florence, ToscaneIk had mijn camper in Fiesole staan op de plaatselijke camping. Dat bleek een goede greep voor een bezoek aan Florence. Niet alleen was één van de drie wandelingen die ik deed vanuit mijn gids in Fiesole, maar ook had ik een perfecte busverbinding die me voor weinig geld midden in het centrum bracht. Vanuit de camping liep ik langs een prachtige panoramaweg met uitzicht vanuit de heuvels over Florence (zie foto) in 10 minuten naar de bushalte op het centrale plein van Fiesole.Vroeg in de middag gearriveerd op de camping besluit ik om de middag te benutten voor de eerste wandeling uit de gids. De wandeling van 2 uur door Fiesole. Op de foto het Romeinse theater Het Teatro is gebouwd in de 1e eeuw en is rond 1870 opgegraven. Er is plaats voor 3000 toeschouwers.Piazza Mino da Fiesole met DuomoDe Piazza Mino da Fiesole met de indrukwekkende toren van de plaatselijke dom. Een leuk niet al te druk plein met enkele kleine restaurantjes.


Op de foto de sobere 15e eeuwse kerk van San Domenico. Als u de zij-ingang van de kerk inloopt komt u in een galerij met een fraaie kleine binnentuin waar ik nogal van onder de indruk was.Veel grote steden hebben een bekende brug zoals Rotterdam de Erasmusbrug en Praag de Karelsbrug. In Florence is dat Ponte Vecchio. Het is ook echt een fraaie brug vooral van afstand met de Vasaricorridor die links op de foto afgebeeld is.In de 13e eeuw verrezen op de brug veel slagers- en groentewinkels maar aan het einde van de 16e eeuw werden dat goudsmeden en nog steeds zijn op de brug allemaal juwelierswinkels.De juwelierswinkeltjes op de Ponte Vecchio met de beide patrouillerende agenten die niets anders deden dan heen en weer lopen over de brug. Opvallend vond ik de agente met de fraaie helm op.Mercato Nuovo, FlorenceOp het Mercato Nuovo wordt al eeuwenlang markt gehouden. Vroeger was het een markt voor zijde en luxe artikelen, inmiddels wordt hier veel lederwaren en souvenirs verkocht. Op het plein een bronzen beeld van een zwijn met een zeer glimmende neus. Gezegd wordt dat, als u over zijn neus wrijft u terug zult komen in Florence. Dat valt dus aan de neus te zien!Florence is rijk aan beelden zoals het beeld van Neptunus in de fontein op de Piazza della Signora en de beelden in deze galerij aan de rand van dezelfde piazza.Duomo, FlorenceDe kathedraal op het Piazza del Duomo is zo ontzettend groot dat het onmogelijk is om hem van dichtbij in zijn geheel te zien vooral ook omdat de bebouwing er vrij dicht omheen zit. Om dat tot uitdrukking te brengen deze foto die de huizen rondom het plein laten zien. De foto is genomen vanuit de Campanile een 85 meter hoge toren die naast de kathedraal staat en die nog wel 6 meter lager is dan de top van de koepel van de Kathedraal. Na Rome en Milaan is het de grootste kerk van Italië met plaats voor 25.000 mensen.

De indrukwekkende koepel van de kathedraal is indertijd ontworpen en gebouwd om de loef te steken met de koepels in Rome.Nog één foto om de ontzagwekkende omvang van de kathedraal weer te geven.Een foto van de binnenzijde van de koepel van de Duomo Maria del Fiore.In tegenstelling tot de rest van Toscane was Florence in maart al erg druk. Vooral veel Oosterse mensen. Grappig te zien hoe straatverkopers inspelen op verschillende omstandigheden. De eerste dag dat ik aankwam was het overgrote deel van de verkopers selfie-sticks aan het verkopen, maar toen ik de volgende dag terug kwam en het weer in de ochtend wat regenachtig was waren ze opeens allemaal paraplu’s aan het verkopen. ’s Middags was het weer zonnig en kwamen de selfie-sticks weer terug op het toneel.FlorenceNatuurlijk trekt een dergelijke stad ook allerlei ander vertier aan zoals deze Aladdin. Hoe deze man dit presteerde is me niet duidelijk geworden.Zelf was ik nogal onder de indruk van het Forte di Belvedere dat net buiten de stadspoorten ligt. Ooit gebouwd ter bescherming van Florence tegen invallers maar het werd al gauw een toevluchtsoord voor de Medicigroothertogen. De Bobolituinen aangelegd door de medici in 1550 zijn werkelijk schitterend, prachtige tuinen, met fonteinen en beelden mooie uitzichten omdat het op een heuvel ligt, musea in Palazza Pitti etc. De moeite van een bezoek waard.Forte di Belvedere, FlorenceBij dit beeld in het Forte di Belvedere kon ik alleen denken “wie zal het eerste beet hebben, Neptunes of de reiger”?Vanaf het Piazzale Michelangelo heb je een prachtig uitzicht over Florence (zie ook hoofdfoto van deze presentatie). Op deze foto het bruggenstelsel over de rivier de Arno. Het uitzicht is hier zo mooi dat in de korte tijd dat ik op dit plein was twee stellen hier waren om dé klassieke trouwfoto te maken.