Egmond aan Zee

Zonsondergang Egmond

Een zeer mooie tweedaagse wandeling vond ik op “On Track” een site met allerlei wandelroutes. Inclusief in- en uitloop naar de camping in Egmond is het een afstand van ongeveer 50 kilometer, een mooie afstand voor een tweedaagse dus. De route was met name bijzonder door de variatie. Boslandschap, duinen, strand en zee, maar ook een fraai deel over het strandwallenlandschap in de binnenlanden waar je langs een vaart met aan weerszijden weilanden en akkerbouw een stukje geschiedenisles krijgt van de strijd tegen het water dat Nederland altijd voert. Maar voor mij als Twentenaar blijven de duinen en de zee toch wel het meest bijzonder.De route start bij het station van Castricum. Achter het station het dorp uitlopend kom je al snel in de bossen. De eerste kilometers is het een fraaie boswandeling alhoewel je zo nu en dan al iets kunt zien van het duinlandschap waarvoor ik gekomen was want je loopt immers door het beboste binnenduinengebied.

 Vanaf de 31,5 meter hoge Papenberg heb je een fraai uitzicht over het duinlandschap en zie je in de verte het industriële complex van de voormalige hoogovens bij IJmuiden liggen.

 

 

Voor de bewegwijzering in dit duinenlandschap heeft men betonnen driehoeken gebruikt die tijdens de tweede wereldoorlog in de branding stonden op een ijzeren onderstel. In de verdieping of nis aan één kant zat een mijn die ontplofte als er bijvoorbeeld een boot van de gealieerden tegenaan kwam.

 

Voor ik het strand op ga passeer ik eerst een infiltratiegebied waar voorgezuiverd IJsselmeerwater met een snelheid van 800 liter water per seconde via een inlaatpunt (De Kwal genaamd) het duinengebied ingelaten worden. Het blijft daar minstens 30 dagen tot een diepte van 40 meter in het duinengebied alvorens het weer opgepompt wordt om gebruikt te worden als drinkwater. Via een natuurlijk proces worden in de bodem virussen en bacteriën afgebroken. Bijzonder fraai is dat ook een kolonie Aalscholvers dit waterrijke gebied heeft ontdekt. Techniek en natuur raken elkaar op zeer fraaie wijze!

 

En dan komt het moment waarop je het strand mag opwandelen. Ik had zeer fraai weer en nog wel in het hoogseizoen, dagen waarop half Nederland richting het strand gaat. Er heerste dus een gezellige drukte op het strand. Ik ben dan altijd wel verbaasd dat, als je dan het strand verlaat en door de duinen wandelt, je niemand meer tegenkomt.

 

Mensen kijken op het strand is altijd een beleving op zich, al wandelend kan ik het niet laten maar ik zal er vanavond met een fraaie zonsondergang nog speciaal voor terugkomen met m’n fototoestel. Nu zie je allerlei bijzondere tafereeltjes. De man met de metaaldetector en een schepje die het strand afstruint; een oude dame van 75 jaar die het naaktstrand opgezocht heeft en zich van haar figuur helemaal niets aantrekt, spelende kinderen in de gaten gehouden door hun ouders en flirtende machoknapen die al voetballend proberen de dames te imponeren. En ik sjouw daar tussendoor, volledig gekleed en met mijn hoge wandelschoenen en een rugzak met 15 kilo op m’n nek zie de mensen denken…. die is gek! Ik ben dus net zo’n bijzonder tafereeltje geloof ik!!!

 

Wellicht horen mensen die daar wonen het niet meer maar als Twentenaar heb ik met verbazing naar die snelweg boven me gekeken en geluisterd. De vliegtuigen gaan af en aan boven Castricum en Egmond. Ze draaien boven Catricum/Egmond een bocht om op hun aanvliegroute naar Schiphol te komen. Hangt natuurlijk van de weersomstandigheden af wanneer ze dat doen maar op zo’n dag tel je toch al snel elke minuut 1 of 2 vliegtuigen die laag overkomen.

 

Een ander dankbaar onderwerp vind ik altijd de vogels op het strand. Van supersnelle kleine strandjutters tot grote statige meeuwen, allemaal vogels die ik in de binnenlanden niet tegenkom. Des te meer waardeer je ze als je een keer aan het strand bent.

 

Aan het einde van de middag loop ik Egmond aan Zee binnen. Over toeristisch gesproken, normaal trekt me dat niet zo dat soort plekken maar wel lekker makkelijk die avond. Een heerlijk terrasje, lekker gegeten voor ik naar het strand ga om van de avondzon te genieten.


Strandwandeling

 

 

 


De volgende morgen al weer vroeg op stap. Eerst langs het dan nog bijna verlaten strand maar na een kilometer ga ik de duinen in. Ik kom nu in een duingebied met allemaal volkstuintjes. Nooit verwacht in de duinen. Wat verder opvalt is dat de tuinen redelijk diep afgegraven zijn. op een informatiebord lees ik dat dit komt door de waterstand. De verder zakkende waterstand in de duinen noopt de bezitters van de volkstuintjes om hun tuintjes steeds verder af te graven, dit om de planten een kans te geven water te bemachtigen.


Na de duinen loop ik via Egmond-aan den Hoef het strandwallengebied in, volstrekt onbekend tot dat moment voor mij. Het gebied waarover je uitkijkt vanaf de Kennemerstrandwal richting de zee werd in de vroege middeleeuwen nog regelmatig door de zee overspoelt. Door de zee werden deze strandwallen opgeworpen waarop de mensen konden wonen. Vanaf de tiende eeuw vormden zich de jonge duinen en veranderde de strandvlakte in moeras. Uiteindelijk is het nu landbouwgrond geworden.


De zee heeft in de loop van de eeuwen erosiegeulen in het land uitgesleten waarin men later vaarten heeft gegraven. Die vaarten houdt u tijdens uw wandeling door dit strandwallengebied steeds aan tot u Egmond-Binnen binnenloopt.


Op diverse plaatsen kwam ik grazers in het duingebied tegen. In het duingebied nabij Egmond aan den Hoef waren dat paarden en de runderen op de foto zag ik voorbij Egmond-Binnen toen ik na het bezoek aan de strandwallen opnieuw het duingebied inwandelde.


Ik maakte van deze tocht een kort filmpje dat u onderstaand kunt aanklikken


http://youtu.be/W0V9wnfFZgQ