Cusco

Cusco

Een aparte stedentrip voor Cusco is denk niet iets waarvoor veel mensen naar Peru gaan. Cusco in combinatie met het bezoeken van de vele Inca-monumenten is een combinatie die wel veel voor komt. Cusco was ooit het middelpunt van het Inca rijk. Van daaruit wisten de Inca’s hun heerschappij ver uit te breiden. Oorlog voeren was daarbij niet hun sterkste punt, wapens hadden ze ook amper en dat is de Inca’s tegen de Spanjaarden ook fataal geworden. Hun heerschappij ontleenden ze veel meer aan anticiperen en accepteren van andere culturen en daar de goede dingen uithalen. Nu is het een stad met 2 gezichten. Het centrum is het deel waar de toeristen komen en waar veel toezicht is van de politie. Het is daar veilig rondlopen. Iets verder van het centrum af is het het terrein van de Peruanen zelf, de bebouwing is armoedig en het is er minder veilig want er is veel minder toezicht. Een typische 3e wereld stad dus, alhoewel ik vind dat Peru ondanks de armoe rijker is dan de Afrikaanse en Aziatische landen waar ik was.

We verblijven de dagen dat we in Cusco zijn telkens in hostal Marani (www.hostalmarani.com) Dit hostal ligt dicht bij het centrum in een typisch smal Cusco straatje. Als je er voor staat denk je… tja wat moet dit worden… maar dan kom je binnen op een leuke binnenplaats waaraan de kamers liggen. Vriendelijke Peruaanse mensen, prima kamers en je kunt er ook nog leuke dingen kopen van de stichting HoPe (een hulporganisatie Holland Peru). Ik kocht de hele voorraad sjaaltjes weg als cadeautjes voor het thuisfront. Die sjaaltjes waren gemaakt door patiënten van een psychiatrisch ziekenhuis. Leuke cadeautjes in typisch Peruaanse kleuren. Het hotel wordt trouwens gerund door een Nederlandse dame.
Het centrale plein midden in Cusco, de Plaza de Armas met de kathedraal van Cusco en de kerk “iglesia del Triunfo” is een echt middenpunt van de stad. De grote fontein en veel bankjes met groen geven het een vriendelijk aanzien.
Recht tegenover de kathedraal, aan de andere kant van het plein vindt u goede cafetjes waar een heerlijke koffie met gebak te verkrijgen is of als u wilt cappucino. Probeer u een plaatsje te bemachtigen op het uitstekende balkon, van daaruit kijkt u prachtig uit over het plein en de achterliggende bergen.De randbebouwing aan het plein met de zuilengalerij en de bovenliggende cafetjes. Op de achtergrond de heuvels die Cusco omringen.

 
En natuurlijk is het centrum vergeven van mensen die je iets willen verkopen, kinderen die je schoenen willen poetsen of dames met lama’s die kleurig gekleed tegen geld gefotografeerd willen worden. Alleen… een lama is eigenlijk geen dier dat in Peru leeft. Bolivia schijnt er van vergeven te zijn maar in Peru heb ik ze alleen maar gezien om toeristen te vermaken. Vroeger ter tijde van de Inca’s was het wel een veel voorkomend dier, dat door de Inca’s ook veel afgebeeld werd.Een heel klein stukje van het centrum begint de markt voor de Peruanen zelf. Het is een levendig geheel vooral ook door het vele geklewurde fruit dat uitgestald ligt langs de rand van de smalle straatjes. Het wordt afgeraden te diep in dit gebied te gaan omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.
Cusco kent een aantal musea en kerken die een bezoek waard zijn. Bij de plaatselijke VVV kun je een combikaart (Cusco Visitor Ticket) kopen die je toegang geeft tot een aantal van die musea maar die daarnaast ook toegang geeft tot enkele ruïnes die verderop in de Heilige Vallei op enkele uren afstand van Cusco liggen, te weten Pisac, Ollataytambo en Machu Picchu. Als die ruïnes toch op je lijstje “to do” voorkomen is de aanschaf van zo’n kaart aan te bevelen.

 
Ook ’s avonds levert Cusco mooie romantische plaatjes op.

 

 Een wirwar van kleine steile straatjes tussen ons gasthuis en het grote plein met allerlei leuke winkeltjes. Bij een zilversmid liet ik nog een zilveren sieraad maken. In het centrum kun je bij verschillende restaurants ook prima eten.

 

 Erg mooi vond ik dat ik er op een moment was dat er ook een algemene feestdag was in Cusco. Prachtig uitgedoste mensen, veel dans en muziek tijdens een optocht die door het centrum van Cusco ging. Welke dag er precies gevierd werd ben ik niet achter gekomen maar het was een waar volksfeest.