Corsica

Voorjaar 2016. Met de Renault Kangoo camper richting Corsica. Een Rother wandelgids met de 70 mooiste wandelingen op Corsica op zak. De tijd ontbreekt om ze allemaal te lopen dus daarvan dan weer de allermooiste uitgezocht. Ik heb me voorgenomen niet echt de hoogste zwarte routes te doen maar met name de combi bergen en zee te zoeken. Het wordt een geslaagde vakantie. Soms een overwegend bewolkte dag maar altijd kwam er toch ook wel zon bij. Regen amper gehad, temperatuur tussen de 20 en 25 graden, prima wandelweer dus. De maand mei is een prima tijd, volop kleur in het landschap met brem, klaprozen etc. Aan te bevelen dus. Op de hoofdfoto de oude Genuaanse brug de Ponte Nuovo waar op 8 mei 1769 de beslissende slag tussen het Franse leger en de patriotten plaatsvond. De strijders om onafhankelijkheid verloren deze slag en daarmee kwam een einde aan de Onafhankelijkheidsoorlog. De brug werd in de tweede wereldoorlog door bombardementen van de Duitsers vernield. Op de vernielde middenpeiler prijkt nog steeds de onafhankelijkheidsvlag van Corsica.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Corsica

Vanuit Bastia eerst naar de noordkant van het eiland. De eerste plek voor de camper is in buurt van Pietracorbara”. Tegen 12 uur aangekomen en de middag is vrij voor een inloopwandeling van een paar uur in het achterland van Pietracorbara. Mooie kleine plaatsjes met fraaie doorkijkjes zijn mijn beloning zoals bijgaande foto laat zien. Iets anders dat me direct opvalt zijn de vele familiegraven die overal op het eiland te vinden zijn. Soms staan ze gewoon alleen langs de weg, soms tref je ze midden tussen de huizen in een dorpje aan en soms bijeen op een begraafplaats.Het fotograferen van bruggen is een thema van mij. De tweede dag benut ik daarom niet om te wandelen maar om een aantal bruggen die niet op mijn wandelroutes liggen op te zoeken met de auto. En dan mag de spoorbrug over de Vecchio die gebouwd is door Eiffel natuurlijk niet ontbreken. De brug ligt op de route Ajachio Bastia. De brug valt meteen op als je over de nieuwe 200 meter lange verkeersbrug rijdt. Onder de spoorbrug nog een boogbrug t.b.v. klein verbindingsweggetje. Voor meer bruggen op Corsica verwijs ik naar mijn bord Pinterest over Europese bruggen. Dat kan via de volgende link: bruggen Corsica


De eerste grote wandelroute is de Sentiers des Douaniers in Noord Corsica. Wandelen vanuit het plaatsje Macinaggio naar Barcaggio op de Noordelijkste punt van Cap Corse. Geen grote hoogteverschillen met dit prachtige kustpad alhoewel je al met al wel 650 hoogtemeters moet afleggen. Het is een prachtige wandeling van ongeveer 7 uur heen en terug over hetzelfde pad. Onderweg een kleine kapel, enkele Genuaanse wachttorens en vooral de mooi gekleurde Middenlandse zee. Diep blauw en op sommige plekken afgewisseld met lichtere kleuren blauw. Met de bloeiende brem is het een prachtige kleurrijke wandeling.De meest Noordelijke wachttoren van Corsica, de Tour d’Agnellu. Overal op het eiland kom je de Genuaanse wachttorens tegen. De drie Genuaanse elementen: Wachttorens, Citadellen en de Genuaanse Bruggen maken een zeer wezenlijk onderdeel uit van Corsica.


'title=De volgende wandeling is van Lumio naar Algajola aan de westkust. Weer een wandeling van ongeveer 7 uur. Het grote verschil met de vorige wandeling is dat de afstand tot de Middenlandse zee groter is. Het is een lijnwandeling door het achterland maar vóór het hooggebergte. De zee laat zich wel steeds op een afstandje zien en dat geeft fraaie beelden. Van deze wandeling heb ik het meest genoten, zeer fraaie dorpjes, agrarische stukken, veel mooie bloemen en bloeiende brem en dat onder prachtige weersomstandigheden.Bij elkaar opgeteld overbrug je de wandeling wel 1000 hoogtemeters maar dit gebeurt zo geleidelijk dat je het nauwelijks merkt. Op de foto het Marcassoklooster dat opeens opdoemt terwijl je over een zeer smal bospaadje wandelt. Op de achtergrond één van de vele dorpjes op deze route.


Alhoewel de route Monte Sant Angelo heet was het plaatsje Sant Antonino voor mij veel meer het hoogtepunt van de wandeling. Na ongeveer 4 uur bereik je dat plaatsje maar al uren eerder kun je het plaatsje zien liggen op de top van een 500 meter hoge heuvel. De tweede foto nam ik toen ik het dorp weer uit was en ik de buiten het dorp gelegen fraaie kerk gepasseerd was.


Het eindpunt ligt weer aan de Middenlandse Zee in het plaatsje Algajola. Daar kun je het plaatselijke treintje pakken dat je in 15 minuten terugbrengt naar station Lumio. Verradelijk was trouwens wel dat je dan nog 3 kwartier moet lopen om echt in Lumio te komen :-). Daar had ik na 7 uur wandelen niet meer op gerekend.Het tweede Genuaanse element, de Citadellen. Hier de citadel van de stad Calvi bij avondlicht. Deze citadel is wellicht het indrukwekkendste Genuaanse vestingwerk van Corsica. Je kijkt van bovenaf prachtig over de baai uit.Corsica GR 20 Spasimata hangbrugDe volgende dag toch maar iets van het hooggebergte proeven. Niet echt omhoog naar de top van de Muvrella 2148 meter hoog, maar wel naar de Carrozza-hut en van daaruit nog even door naar de Spasimata-hangbrug. Daarmee raakte ik even het lange afstandspad de GR-20 door het hooggebergte.


De volgende dag een wandeling van ongeveer 4 uur gemaakt van de Col de la Croix naar Girolata. Girolata is een natuurlijk werelderfgoed dat alleen per boot of via wandelpaden bereikbaar is. Het eerste gedeelte gaat door het bos waarna je afdaalt naar een fraai strand, Plage de Tuara. Ik kies er daarna voor de kustroute te nemen. Je kunt ook wat meer landinwaarts gaan maar ik verwacht de mooiste uitzichten als ik de kustlijn blijf volgen. Dat levert een mooie traverse langs een steile helling op en inderdaad heel mooie uitzichten over de baai van Girolata. Terug neem ik de andere route iets meer door het achterland.


Het derde element de Genuaanse bruggen. De wandeling door de Spelunca-kloof mag je echt niet missen werd me gezegd. Op zich wel een mooie wandeling maar ik had meer”kloof” verwacht. Dat was niet zo. Wel fraaie natuur. Erg mooi waren de beide Genuaanse bruggen op de route. De Genuaanse bruggen werden gebouwd op drukke wegen in de binnenlanden om de commerciële en agrarische relaties te bevorderen. Kenmerkend is dat de brug één hoge boog heeft. De hoge boog is berekend op de plotselinge hoge waterstand die kan ontstaan in het mediterane klimaat. Twee bijzondere voetgangers overigens op een van de bruggen.Door jezelf voor de wandeling door de Spelunca-kloof naar Evisa te laten brengen kun je na een pauze in Ota verder afdalen naar Porto waar de camper staat. Dat betekent dus nog ruim 340 meter verder omlaag. In het begin wel een mooie afdaling vanaf Ota maar het laatste stuk is het langs de verkeersweg lopen en dat is altijd wat vervelend en erg oppassen. Gelukkig was het geen erg drukke weg.Alhoewel nog niet alle wandelingen gelopen zijn ben ik al erg tevreden over mijn keuze om niet de zware bergwandelingen te doen maar de combi met de zee op te zoeken. Het heeft fraaie beelden op mijn netvlies geplakt vooral als de rotsen bijna de zee raken.


De wandeling over de landtong Capu di Muru is een wandeling tussen de Gof van Ajacia en de Golf van Valinca. Het is een bijzonder fraaie rondwandeling. Eerst klim je naar de toren “Tour Capu di Muru van waaruit je uitkijkt over de Golf van Ajacia. Daarna daal je weer af en komt langs fraaie stranden met mooie rotspartijen.

Pauzeren op een strandje waar de golven steeds vers water aanvoeren in een soort inham waar zich een heel onderwaterleven afspeelt. Het gaf me een beeld van Corsica als eiland waar je fraai kunt snorkelen.CorsicaBijzondere rotsformaties tijdens deze wandeling langs het strand. Toch wel compleet anders dan de Hollandse strandwandelingen, zonder daarmee te zeggen dat de wandelingen langs de Hollandse stranden niet fraai zijn, integendeel ik vind het heerlijk als ik de kans krijg weer eens naar het strand te gaan in Holland.


“De bekende klippenwandeling bij Bonifacio mag natuurlijk niet op het lijstje ontbreken. Het is een vrij simpele wandeling van 3 uur over de klippen maar de uitzichten zijn bijzonder fraai.


BonifacioHet is toch wel bijzonder die huizen op de punten van de kliffen in Bonifacio.

 


CampomoroDe slotwandeling wordt een echte strandwandeling nabij Campomoro in het zuiden. Nog één keer langs de mooie stranden van de blauwe Middenlandse Zee. Eerst de toren van Campomoro bezoeken waar een museum gevestigd is waar te zien is dat tijdens de bouw van de toren al gevechten plaatsvonden met vijandelijke legers vanuit zee. Daarna heerlijk langs het strand wandelen en na een kleine klim op hoogte weer terug wandelen naar Campomoro. Het zit er weer op. Slotconclusie… Corsica is een bijzonder fraai eiland en de maand mei met alle bloei maakt het extra fraai.