Catalonië

Wandelen in de uitlopers van de Pyreneeën in de buurt van Girona was het doel van een 3-weekse vakantie. Daarnaast Girona verkennen en nog een paar dagen Barcelona. Aanvankelijk was het moeilijk aan goede wandelroutes te komen maar via het bureau van toerisme in Girona verkreeg ik veel informatie zowel over Girona als over wandelmogelijkheden in het totale achterland van de Costa Brava. Vooral het boekje “Hiking” uitgegeven door het Diputació de Girona in diverse talen bleek een bron van informatie over wandelmogelijkheden. Naast een aantal GR’s die globaal beschreven worden bevat dat boekje ook een aantal plaatselijke routes. Al met al een gebied met veel fraaie wandelmogelijkheden. Op de hoofdfoto het op de rotsen gelegen plaatsje Castellfollit de la Rocca nabij Olot.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s CataloniëVoor de eerste wandeling van ongeveer 4 uur rijden we naar het vulkanische gebied Garrotxa waar we vanuit Fageda d’en Jorda (parkeerplaats en informatiepunt) een fraaie wandeling maken naar de Volca de Santa Margarida en de Volca del Croscat. De eerste kilometers gaan door een fraai beukenbos. Als we het bos uit zijn komen we al snel bij het bijzonder fraai gelegen Romaanse kerkje Sant Miquel de Sacot (foto).Na het fraaie Romaanse kerkje bereiken we kort daarop de helling die ons naar het binnenste van de vulkaan Santa Margarida brengt. In het midden van de oude vulkaan staat de kleine kapel Santa Margarida.


De Volca del Croscat ziet er heel anders uit. In de kegel van de Santa Margarida zou je vee kunnen laten grazen maar in de vulkaan del Croscat treffen we rood vulkanisch gesteente aan.


De tweede wandeling start in het kleine plaatsje Sant Marti Vell (foto) dat op ongeveer 11 km rijden van Girona ligt. Vanuit dit mooie kleine dorpje wandel je ongeveer 500 meter omhoog naar Els Angels Shrine.


De helling omhoog is een pad door bossen met o.a. kurkeiken. Boven aangekomen heb je vanuit Els Angels Shrine een mooi uitzicht over de omgeving.Het kapelletje en het restaurant Els Angels Shrine boven op de Puig Alt. De wandeling staat in het boekje aangegeven als een lijnwandeling maar de afdaling terug naar Sant Marti Vell kan ook via een ander pad gedaan worden. Dit staat boven als je bij Els Angels Shrine bent wel aangegeven op een route bordje.


De volgende wandeling is een ongeveer 3 uur durende wandeling met 400 hoogtemeters vanuit het plaatsje Camprodon omhoog naar Sant Antoni Hermitage. Opvallend is de bijzonder mooie brug in het plaatsje Camprodon die ik zowel in de vroege ochtend als na de wandeling met totaal andere lichtinval fotografeerde. Op de vroege ochtend werden de achter de brug liggende huizen en de helling door de zon beschenen en ’s middags waren dat de brug en de rivierbedding.Via een smal sterk stijgend bospaadje ga je de 400 meter omhoog. Boven aangekomen is het even zoeken naar de Hermitage. Na enig zoeken komt deze in zicht (foto) maar…. blijkt op de volgende helling te liggen. Om daar te komen moet je eerst weer 100 meter omlaag en via een kleine vallei oversteken naar de volgende helling.


Als je ook de tweede helling bedwongen hebt word je rondom beloond met zeer fraaie uitzichten.

 


Op advies van het toeristenbureau van Girona kamperen we in Banyoles. Banyoles kent een groot meer waaromheen een fraai wandel- en fietspad van 9 km is aangelegd. Dit wordt zo vroeg in het seizoen heel veel gebruikt door de lokale bevolking met name in de vroege ochtend en de late namiddag.In combinatie met een wandeling van 7 km naar Puig Clara van waaruit je een fraai uitzicht hebt over Banyoles en het meer, heb je zo een fraaie dagwandeling. En natuurlijk is het terras aan het meer een heerlijke bestemming om ’s avonds nog wat te drinken en eten.Vanuit het hiking boekje maken we op een warme dag een korte ochtendwandeling rondom Esponella. In ongeveer 2/12 uur wandelen we door een mooi agrarisch landschap en komen uiteindelijk uit bij de ruïne van een oud kasteel om van daaruit weer terug te wandelen naar het vertrekpunt. Ook meerdere luchtballonnen profiteerden van de vroege ochtendzon. Erg mooi in juni zijn de vele graanvelden.


Een bijzonder fraaie wandeling is te maken vanuit Torroella de Montgri. De wandeling begint met een klim van ongeveer 350 meter een kale puist op naar het Montgri Castle. Als de kale helling eenmaal beklommen is kun je genieten van een 360 graden uitzicht rondom vanaf de Castle muren.Nadat het uitzicht bewonderd is volgt een zeer mooie rondwandeling door het gebied die eindigt met een afdaling via een duinachtig paadje (zeer rul zand) door de bossen terug maar Torroella.


Een wandeling door het vogelparadijs van natuurpark Aiguamolls halen we uit een boekje van de ANWB. Dit natuurpark ligt vlak aan zee. Het is een moerasachtig gebied aan de monding van de rivier de Muga. Afhankelijk van het seizoen zijn hier ooievaars, flamingo’s, roerdompen, baardmannetjes en nachtegalen te zien. Wij konden uitgebreid de ooievaarsnesten met jongen bekijken.Wat dromerig staan in één van de zoetwaterlagunes een aantal paarden met de voeten in het water voor zich uit te staren. De wandeltocht eindigt voor ons op het strand omdat het broedseizoen nog aan de gang is, we mogen niet via het strand teruglopen naar de auto maar moeten ongeveer dezelfde weg teruggaan.


Voor het laatste gedeelte van de vakantie gebruiken we een kleine camping in Sant Feliu de Pallerols in de vulkanische streek Garrotxa als uitgangspunt. Van daaruit maken we de dag na aankomst een dagtocht naar een hoog boven het dorp gelegen restaurant Santuari de la Salut.


Het is een mooie dagwandeling bergopwaarts die grotendeels over begroeide hellingen gaat. Onderweg zien we een zestal gieren langzaam hun cirkels maken op zoek naar eten. Boven aangekomen heb je een fraai uitzicht over het dal.Besalu was vroeger de hoofdstad van de streek Garrotxa en staat bekend om zijn fraaie brug. Omdat bruggen een thema van mij is wil ik daar toch ook graag kijken. Op de kaart vinden we een route die we daar kunnen lopen. De route blijkt niet echt flitsend te zijn maar de plaats zelf is wel de moeite van het bekijken waard.De route blijkt een langgerekte langzaam stijgende wandeling over een breed pad te zijn naar een eerste uitzichtpunt (foto), daarna blijf je op hoogte tot een volgend uitzichtpunt. Beide uitzichtpunten waren zeker de moeite waard maar de wandeling over de brede paden zonder uitzicht komt wat saai over.


Al met al kent Catalonië veel fraaie wandelmogelijkheden, gecombineerd met de bezoeken aan Girona en Barcelona staat de streek garant voor een mooie vakantie.