Bilbao

Bilbao

Bilbao ligt in het noorden van Spanje aan de rivier Nervión. De stad is sinds 1997 een van de vijf steden op de wereld met haar eigen Guggenheimmuseum, De stad geniet geen ‘typisch’ Spaans mediterraan klimaat maar heeft een gematigd en vochtig zeeklimaat. Bilbao ligt maar 14 km van zee en kende zijn economische bloei in de 19e eeuw toen over de brede Río Nervión ijzererts werd vervoerd. Bilbao groeide uit tot een voorname industrie- en havenstad met een grote binnen- en buitenhaven. Eind 20e eeuw verloederde de stad en toeristen gingen er met een grote boog omheen. Inmiddels is dit verleden tijd en is het een heerlijke stad voor een City-Trip geworden! Bilbao heeft heeft een totale gedaantewisseling ondergaan. Op de plek van de scheepswerven zijn moderne gebouwen als het Guggenheimmuseum gekomen. De stad heeft zich echt op cultuur en toerisme gegooid en dit heeft de stad een behoorlijke push gegeven. Het heeft een eigen vliegveld en ook een goede metroverbinding. Zelf koos ik Bilbao ook uit om een paar dagen te verblijven op mijn route naar Portugal vanwege de bruggen over de rivier de Nervion en dat was echt de moeite waard.


De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link:Bilbao

Bij mijn bezoeken aan Bilbao heb ik volop gebruik gemaakt van de Metro. Ik had een camping uitgezocht aan zee in Sopela. Om in het centrum te komen moest ik een kwartier wandelen naar het metrostation van Sopela en daarna een half uur in de metro. De camping is in het seizoen vrij duur maar in het voorseizoen hanteert men (op verzoek) toch wel behoorlijk lagere prijzen. Voordeel van de camping was dat ik ook nog kon genieten van de zee en het strand dus even geen zin in de grote stad….dan was er een heerlijk alternatief. De foto toont de metrolijnen van Bilbao.


Flaneren langs de Ria de Bilbao, zo heet de rivier Nerviön de laatste kilometers, voordat deze in zee komt (de zone met brak water) Veel wandelaars, fietsers, hardlopers, een parkachtig landschap aan de overkant vanuit het centrum met veel banken die een fraai uitzicht geven over het water, de bruggen en de bebouwing aan de centrumzijde met o.a. het Guggenheimmuseum.


Veel aandacht ook voor kunst zoals dit sculptuur van de Baskische kunstenaar Jorge Oteiza aan de oever van de Rio Bilbao. Op de achtergrond de voetgangersbrug Puente Zubizuri over de rivier.


Ik begin mijn rivierwandeling bij de Puente de San Anton met op de achtergrond de Iglesia de San Anton. Beide elementen komen voor in het stadswapen van Bilbao. De brug was in vroegere tijden erg belangrijk want het was de enige brug over de rivier. De brug is meerdere keren herbouwd omdat deze vernield was door de vloed. De laatste brug dateert van 1937 nadat de brug in de Spaanse burgeroorlog nog eens was vernield.


Via de voetgangersbrug De la Ribera wandel ik naar de fleurige bloemenmarkt vlakbij de Puenta del Ayuntamiento. Het is er nog niet echt druk op de vroege morgen maar de eerste aanloop is er al. Vlakbij een paar leuke restaurantjes voor koffie met een broodje.


Het neobarokke stadhuis van Bilbao (rechts op de foto) is gebouwd in 1892. Het ligt op de rechteroever van de Ria de Bilbao bij de Puente del Ayunmiento (Stadhuisbrug).


Via de Puente Zubizuri wandel of eigenlijk flaneer ik onder heerlijke platanen richting de indrukwekkende brug Puente de la Salve, vlak bij het Guggenheim Museum. Hoewel het bekend staat als Puente de la Salve, is zijn officiële naam de ‘Prins en Prinses van Spanje Brug’. De brug werd gebouwd begin jaren ’70 van de vorige eeuw. ik kon niet kiezen welke foto ik zou plaatsen van deze brug daarom heb ik maar 2 foto’s op verschillende momenten van de dag hier geplaatst.


Muurschidering op de hoge drager van de brug “Puente de la Salve”


Het Guggenheim museum Bilbao in volle glorie. Het gebouw is een museumstuk op zich door zijn architectuur. Het gebouw dat ontworpen is door de Noord-Amerikaanse architect Frank Gehry, is grotendeels bedekt met schubvormige titanium platen die ervoor moeten zorgen dat het gebouw honderd jaar kan schitteren. Het is dan ook prachtig te zien hoe de ondergaande zon die schittering waar maakt (foto). De vele glazen wanden zijn geconstrueerd om de kunstwerken te beschermen tegen warmte en beschadiging door zonlicht. Dit alles maakt dit gebouw tot een van de grootste kunstwerken van de hedendaagse architectuur.


Het Guggenheim museum is een van de belangrijkste musea voor moderne kunst en heeft gezorgd voor een grote groei van de toeristensector van Bilbao. Naar dat succes is het Bilbao-effect genoemd. Het is voor het publiek geopend sinds 1997 en de kunstwerken die tentoongesteld worden variëren van moderne kunst (popart) tot werken van gerenommeerde artiesten als Picasso. Het museum bevat kunstwerken van artiesten zoals Salvador Dalí, René Magritte en Andy Warhol. Het museum heeft een tentoonstellingsoppervlakte van 11.000 vierkante meter.


Een stukje verderop heeft men 1 kraan laten staan om de link naar het industriële vorige leven levend te houden. Bilbao was een industriële havenstad waar vooral veel ijzererts aangevoerd werd. De industrie en de haven faciliteiten, zoals de kades en scheepswerven, zijn uit het stadscentrum verdwenen. Op de oevers van de Río Nervión zijn nu, in een moderne architectuur, diverse overheidsgebouwen, winkelcentra, kantoren en woonappartementen gebouwd. Bovendien zijn er mooie wandelpromenades aangelegd waarbij authentieke elementen, zoals bolders van de vroegere kades, zijn opgenomen in het straatmeubilair.


De sierlijke voetgangersbrug Puente de Pedro Arrupe leidt tot het universiteitscomplex van Bilbao. Het hoofdgebouw ligt tegenover het museum Guggenheim op de andere oever van de Rio de Bilbao. Een universiteitscampus zo dicht bij het centrum zorgt natuurlijk voor nog meer leven in de toch al levendige stad.


Een speciale aanbeveling kreeg ik om toch vooral ook de bruggen ’s avonds te bekijken als de bruggen aangelicht zijn. Hier op de foto de voetgangersbrug Puente Zubizuri.


Een mooi overizcht van Bilbao krijgt u vanaf het uitzichtspunt “Mirador del Monte Artxanda” op de rechteroever. Dit uitzichtpunt ligt op 250 meter hoogte en is makkelijk bereikbaar met de Funicular, een tandradbaan. Deze ligt in een bijna rechte lijn een paar straten achter de Puente Zubizuri.


U kunt ook een rondvaart over de rivier maken. Er zijn twee mogelijkheden, een kleine rondvaart van ongeveer een half uur en een langere rondvaart die leidt tot de monding van de rivier in de zee. Ik heb de eerste gedaan, omdat de grote rondvaart volgeboekt was toen ik tijd had. De korte rondvaart vond ik niet de moeite waard. Wandelen langs de oever levert een mooier beeld op.


Het centrum en de rivieroever geven ontzettend veel mogelijkheden om te relaxen. Veel restaurantjes, veel straatmeubilair etc. Winkelen deed ik er niet, eigenlijk kom ik daarvoor niet in een stad. Het enige wat ik kocht is een Spaanse baret zoals op de foto, dit voor mijn hoedenverzameling uit verre landen.


En als u even genoeg heeft van Bilbao dan is een tripje met de metro naar het station Areeta aan te bevelen. Daar vindt u een een vrij unieke zweefbrug, een stukje industrieel erfgoed dat op de werelderfgoedlijst staat. U kunt voor weinig geld naar de overkant via het zweefvaartuig. Terug kunt u zelfs via de hoge loopbrug waar ook een tentoonstelling over de ontstaansgeschiedenis van deze brug is ingericht.


Dit is een beeld waar ik een impressie van een stedentrip nog nooit mee beeindigd heb maar ik vond het heerlijk om na een dag in Bilbao ’s avonds te genieten aan het strand. Dat kon doordat mijn camping in Sopela op steenworp afstand lag van het strand.