Ardennen GR 57

Rivier de Ourthe nabij Sy, Ardennen

De GR 57 is een Grande Route van ongeveer 300 km die loopt van Luik naar Diekirch. De Belgische en Luxemburgse Ardennen dus. In deze presentatie wordt met name de grote klassieker van het Waalse wandelgebeuren, het “Pad van de Ourthe” behandeld. De route is gelopen met als standplaats de hut van de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging (NKBV) in het plaatsje Sy. (www.tukhut.nl) Door handig gebruik te maken van een locaal treintje kun je zo ongeveer 90 km wandelweg lopen en na elke etappe snel met de trein weer teruggaan naar de TUKHUT in Sy. Klik op de link onder de hoofdfoto voor het hele verhaal. Klik op een foto als u een uitvergroting van een foto wilt zien.

De Ourthe is een rivier met veel gezichten. Soms wild en breed stromend, buiten de oevers tredend. Soms bij laag water toch nog met de nodige stroomversnellingen, dan zie je de kano’s passeren en kinderen dammen opwerpen. De GR 57 volgt de Ourthe over een grote afstand, soms loop je direct langs de oever, soms kijk je er vanaf een hoge plek op neer. Kilometers lang zie je de rivier niet en opeens is ze er weer. In alle seizoenen is het pad van de Ourthe goed te volgen.Veel landschappelijk schoon in de Ardennen. De GR 57 voert je op plekken waar je anders wellicht niet komt, maar doordat de rood/witte routetekens aangeven dat het mag, struin je door weilanden die door boeren opengesteld zijn en waar soms de koeien met je meelopen. Andere keren dwaal je aan de hand van de tekens door de bossen op zeer smalle paadjes die je anders niet zou vinden. Krijg je opeens een verrassend uitzichtpunt of sta je stil te kijken naar een paar prachtige oude bomen.Vaak zijn het kleine details die je soms even stil doen staan. Een fiets voor een woning, een prachtig bruggetje midden in het bos, een detail van een boom in een winters landschap, een mooi huis met een rijk versierde gevel. Wandelen doet je opgaan in het landschap en geeft je alle mogelijkheden om die details echt te beleven.

 


Het is niet alleen de schoonheid van de natuur die je doet genieten. De Ardennen kent ook zeer mooie plaatsjes. Je passeert tijdens het lopen van de route veel kleinere en grotere dorpjes en steden zoals Esneux of Comblain waar je vanuit een hoog gelegen uitzichtpunt prachtig op neerkijkt. Soms is het een gehucht met maar enkele huizen en soms een fraaie stadje zoals Durbuy, wellicht nog het bekendste stadje dat we passeren.


Kerken, een fraai kapelletje midden in het bos, een beeldentuin, soms een monument ter nagedachtenis aan iets, de route kent veel van dit soort uitingen. Het is een streek met veel geschiedenis.

 


De Dolmen (graftafels) en Menhirs (lange rechtopstaande stenen) van Weris zijn een bekende bezienswaardigheid. Deels zijn ze te vinden op een variant van de GR-57 en deels loop je er tijdens de route langs. Vooral de Menhir “Pierre Haina” (laatste foto in deze serie) staat bijzonder fraai in het landschap omdat je vanuit deze Menhir een prachtig uitzicht hebt over het landschap. Volgens een oude legende zou deze steen “de kurk” op de gang naar het middelpunt van de aarde zijn.

 

Menhir Pierre Haina