Ameland

Vuurtoren Ameland in de schemering

December 2015. Weer een eiland doen. Dit keer Ameland. Het vierde eiland van het streekpad nummer 4 Waddenwandelen Eerder liep ik al Texel, Vlieland en Terschelling. Voor een week een huis gehuurd en nadat mijn kinderen er een aantal dagen zijn geweest aan de wandel om de 61,4 km wandelroute van Ameland te lopen. Wisselende weersomstandigheden maar gelukkig toch ook wel droge periodes met zon. Ameland is een klein eiland met 4 dorpen maar qua natuur erg compleet met bos, heide, duin, strand, zee, kwelder, polder en natuurlijk het wad met zijn geheel eigen dynamiek. Op de hoofdfoto betreedt een man het wad om een maaltje mosselen te zoeken.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Ameland
De route begint bij de veerdam waar de boot aankomt. Bij ondergaande zon is dat altijd een mooi schouwspel. Het wad is toch al iets zeer bijzonders vind ik. Het drooggevallen wad kan ontzettende mooi beelden opleveren.Vanaf de veerboot wandel je eerst Nes in. Het centrum van Nes is gebouwd rondom een oude vrijstaande toren uit 1723. Deze toren diende vroeger als vuurtoren. Op de foto ziet u de toren op de achtergrond. Op de voorgrond één van de commandeurshuizen die herkenbaar zijn aan de uitstekende horizontal richels in het metselwerk van de voorgevel.

Vanuit Nes wandel je eerst door een smal stukje duingebied en vervolgens door een fraai bosperceel. Groot zijn de precelen bos niet maar dat kan ook niet op zo’n klein eiland. De variatie is groot deze eerste kilometers. Vanaf de veerboot heb je in de eerste 5 kilometers al het wad, Nes, bos, duinen en polder te pakken. En dat nog voordat je Ballum bereikt hebt.

Ballum is een klein authentiek dorpje met mooie oude huisjes. De hervormde kerk met zijn losstaande toren valt direct op. Vanuit dit dorp werd van de 15e tot de 17e eeuw Ameland straf geregeerd door de Heren van Ameland.

'title=De vlakke polder strekt zich langs de gehele waddenkust uit. ik was er op een moment dat de zon er een prachtig spektakelstuk uithaalde. Oranje kleurde de hemel. Overigens wel toepasselijk want de band van de Oranjes met Ameland is naar ik begrepen heb hecht. Rond 1700 waren de Oranjes zelfs eigenaar van het eiland. En één van de titels van prinses Beatrix is Erf- en Vrijvrouwe van Ameland.

Ik ben laat begonnen aan de route dus als ik na Ballum aan het wad kom is de ondergaande zon een gloeiende bol boven het volgestroomde wad. Direct daarna breekt het blauwe uurtje aan. De bewolking krijgt de overhand.Ameland BallumOok Hollum moet ik doen tijdens het blauwe uurtje. De verlichting in de kerk brand al. Gelukkig kan ik zo doorlopen naar mijn gehuurde huisje aan de rand van Hollum.

De volgende morgen begint de wandeling aan het Tjettepad waar een monument is gemaakt voor 8 paarden die op 14 augustus 1979 omkwamen bij het lanceren van de reddingsboot die uit moest varen om een gestrand schip De Windspiel 4 te redden.Ameland vuurtorenDe rood/witte vuurtoren met op de achtergrond het Hollumer bosch valt erg op in het landschap. De toren is 55 meter hoog en is in 1880 gebouwd van gietijzer. De toren is geopend voor het publiek.

'title=Na Hollum arriveer je dan aan de Noordzeezijde van het eiland. Zand,zee en duinen, in Holland een geliefde combinatie, urenlange strandwandelingen zwemmen in zee, de zon aanbidden. Ook in Ameland zijn daarvoor volop mogelijkheden. De route langs deze zijde van het eiland varieert. Dan weer door de duinen, dan weer langs het strand.'title=Door de Hollumerduinen wandel je over het Rietpad met rechts de duinen en links een vochtig gebied met veel riet in de richting van een duinmeer.

In het duinmeer erg veel watervogels o.a. verschillende soorten eenden zoals kuifeenden, krakeend en slobeend. Maar ook roofvogels zoals de bruine kiekendief en zelfs de visarend is er gesignaleerd. Op de foto de vogelkijkhut met op de achtergrond de bekende vuurtoren.

Dwalend door het gevarieerde gebied van zand zee en duinen loop je richting Nes. Je komt o.a. langs “groen”strand waar de zee veel vruchtbare slib en klei heeft gelegd en waar daardoor zoutminnende planten zijn gaan groeien. Omdat er ook aanvoer is van zoet water uit de duinen zijn er ook zoetwaterplanten gaan groeien. Zeldzame planten en ook zeldzame broedvogels die op de rode lijst voorkomen kun je hier aantreffen.

Ameland OerderduinenVia de Oerderduinen met uitzicht op de Hon ga je weer terug naar de waddenkant van het eiland.

Ameland, het wadAlhoewel het weer deze laatste dag wat minder is blijft het lege wad een boeiend iets. Mooie geulen, slib, veel vogels, het is een zeer fotogeniek gebied.

Ameland Met een wandeling over de dijk richting de haven sluit ik de route af. Het is eigenlijk wel knap dat je op zo’n klein eiland toch nog een mooie route van meer dan 60 km kunt uitzetten.