Twentepad

Het Twentepad bij Beuningen

Het Twentepad is een heerlijke route die je door de echt mooie delen van Twente voert. Vooral het deel rond Ootmarsum en bij Denekamp/Beuningen is erg mooi. Zeer de moeite waard om te lopen. Op de hoofdfoto hierboven het pad nabij Beuningen waar het schitterend met de Dinkel meeloopt en vooral tijdens de herst is het één grote kleurenpracht.

De presentatie op deze site bevat een sfeerimpressie met een beperkt aantal foto’s. Wilt u na het lezen meer foto’s zien van deze reis klik dan op de volgende link: foto’s Twentepad

Het pad begint bij het station van Almelo. Almelo uitlopend kom je als eerste in de Gravenallee. Een mooie rechte laan waar op zonnige dagen de zon heerlijk door de bomen kan spelen. Als u de route met de klok meeloopt moet u deze lange rechte laan aflopen. Aan de laan staat nog een tolhuis met daarop nog een oud bord met de toltarieven. In 1948 werd hier nog tol geheven aldus een oud persbericht over deze heffing.


Aan het einde van de rechte laan loop je een stukje mee met het Almelo-Nordhorn kanaal. Vroeger een kanaal met scheepvaart maar dat is inmiddels niet meer zo. Het is nu een “vergeten” kanaal teruggegeven aan de natuur. Een El Dorado voor lebellenliefhebbers.Het pad volgt even later een paar kilometer de beek de Markgraven en later de Hunzebeek. Leuke smalle paadjes langs de oever waarbij aan weerszijden boerderijen en weilanden gepasseerd worden.

Een klein juweeltje in het landschap is het Hondenven. Een rond meertje dat waarschijnlijk is ontstaan na de ijstijd. Bloeiende heide er omheen maken het tot een fraai geheel.

De Manderheide is een mooi heidegebied waarbij heide en bos elkaar afwisselen. De Manderheide is ook bekend om de Mander Cirkels die de textielfabrikant Jannink uit Enschede daar liet aanleggen. Het zijn van origine twee akkers die naar Amerikaans voorbeeld rond zijn. Daardoor werd wenden en keren overbodig bij het maaien.

Uitzicht op de Galgenberg

De Galgenberg vlakbij Mander is ongeveer 70 meter hoog en geeft een mooi uitzicht over de omgeving. In de middeleeuwen vonden op de top van de berg terechtstellingen plaats. 

Een replica van een kommiezen wachthut is vlakbij de grens gebouwd.  De oorspronkelijke hut stamt uit 1942 en werd half in de grond gebouwd om beschutting aan kommiezen te bieden tegen geallieerde luchtaanvallen op de hier aan de grens opgestelde Duitse zoeklichten.De molen van Frans en van Bels zijn begrippen in deze omgeving. Op de foto de molen van Frans die eerst een papiermolen was maar daarna omgebouwd is door de heer Frans als korenmolen. Nu herbergt de molen een permanente expositie over de (pre)historie, flora en fauna van de streek. De molen van Bels is nu een goed lopende theeschenkerij/restaurant dat veel bezoekers trekt. 

Het Springendal is een prachtig erosiedal uit de laatste ijstijd. We vinden er volop afwisseling in hoog en laag, droog en nat, voedselrijk en voedselarm. Beekjes op de dalbodem met bloemrijke graslanden en bronvijvers complementeren het geheel. Erg mooi deel van de route.Ootmarsum heeft een historische stadskern, er hebben zich in de loop van de tijd veel redelijk bekende kunstenaars gevestigd. Inmiddels heeft zich dit zodanig ontwikkeld dat het een toeristische trekpleister is geworden, elke zondag is b.v. koopzondag. De combinatie kunst, historische stadskern en leuke restaurants trekt veel bezoekers.

 

Prachtig zo’n solitaire boom in het landschap en als je dan in de herfst ook nog zo je kleuren mag laten zien! We wandelen via Denekamp langs Huize Singraven met een fraaie dubbele watermolen.Nog feller worden de kleuren als we Oldenzaal binnenlopen en daar de herfstkleuren in de villatuin van huize De Haer van de textielfabrikant Gelderman fotograferen. In de tuin een vijver met een sierlijk gestileerd Chinees eendenhuisje.


Via het recreatiegebied Hulsbeek  komen we in een boerenlandschap terecht, afgewisseld met plaatsjes als Saasveld en Hertme. Hier en daar nog wel wat bos maar weilanden, akkers en houtwallen overheersen hier.Een van de mooist gelegen openluchttheaters van Nederland ligt in het Twentse kerkdorp Hertme. Het theater heeft een middeleeuws decor, is in 2010 volledig gerestaureerd en trekt jaarlijks tienduizenden bezoekers in de zomermaanden. Ik denk dat het bekendste festival in dit openluchttheater het jaarlijkse Afrikafestival is, een toonaangevend festival op het gebied van Afrikaanse muziek.Via diverse kanaaltjes en riviertjes komen we uiteindelijk weer uit op de Gravenallee bij Almelo waar het allemaal begon.