Podagristenpad

In de voetsporen van drie podagristen van Coevorden naar Bad Bentheim. Hartje zomer 1843 liepen drie mannen met jicht (de Griekse naam voor jicht is Podagra) in drie dagen van Coevorden naar Bad Bentheim, dwars door het graafschap Bentheim om daar volgens de legende in het geneeskrachtige zwavelbad te genezen van hun jicht. Het druk bezochte geneeskrachtige bad is er nog steeds inclusief een fraaie jaknikker zoals die ook bij het oppompen van olie gebruikt wordt. Cultuurminnende Rotary clubs uit Coevorden en Bad Bentheim hebben de route gereconstrueerd en bewegwijzerd. Ik liep deze 70 km in drie dagen, wel in omgekeerde richting. Een leuke gevarieerde route.

De route is prima bewegwijzerd. Daarnaast is via de site “geheim over de grens”een folder te downloaden of aan te vragen waarop de route inclusief een kaartje beschreven staat. De route loopt via de leuke plaatsen Bad Bentheim, Nordhorn, Neuenhaus en nog wat kleinere plaatsjes naar Coevorden en kent een gevarieerd landschap met bossen, heide, boerenlandschap en ook een fraai stuk langs de Vecht.


De bekende burcht Bentheim steekt vanaf een afstand boven het verder vlakke land uit. Bentheim is een fraai toeristisch ingestelde plaats waar het goed toeven is. De burcht kan bezichtigd worden, mooie terrasjes, ook op het binnenplein van de burcht, trekken veel toeristen. We lopen vanaf de burcht door het mooie stadspark en verlaten Bad Bentheim om meteen de bossen rond het kuuroord in te duiken.


Rond het kuuroord ligt een prachtig stuk oerbos met ontzettend oude bomen. Het Podagristenpad doet het mooiste deel daarvan niet aan, dus als u tijd heeft is het de moeite waard om even achter het kuuroord door het bos te wandelen. Rondom Bentheim zijn trouwens meerdere fraaie wandelingen waarbij ook een bijzonder fraaie uitloper met rotsmassieven van het Teutoburgerwald te zien valt. Bentheim, de moeite waard dus om u in te verdiepen.


Door een zeer groene omgeving wandelen we richting Nordhorn, de eerste grote plaats die u aandoet in deze route. Het eerste deel van deze etappe gaat door de bossen, daarna wandelt u door een gevarieerd boerenlandschap. Het weer is schitterend deze dag. Wat opvalt in het landschap zijn de schuilhutten die naar ik heb begrepen voor de jacht gebruikt worden. Dit zie je veel in Duitsland. Ik ben zeker geen jager, hooguit met mijn fototoestel.


Als ik Nordhorn binnenloop gaat dat via de oevers van de Vecht. De Vecht en Nordhorn horen bij elkaar. De Vecht slingert links en rechts om Nordhorn heen en plaatst het centrum op een eiland. Je zou een verkenning bijna met een bootje moeten doen.


We lopen het centrum weer uit via het stadspark waarbij we rechts de katholieke St Augustineskerk zien liggen, een rood bakstenen gebouw met koperen dak, gebouwd naar Italiaans voorbeeld.


Als we Nordhorn weer verlaten hebben gaat de wandeling langs de Vecht in de richting van Neuenhaus. Bijzonder fraai deel vond ik. Wandelen langs rivieroevers is op zich al mooi maar hier combineert zich dat ook nog eens met een kunstweg. Langs de oever staan op diverse plekken kunstwerken van Bentheimer zandsteen opgesteld.


Neuenhaus een kleine gezellige plaats met ongeveer 10.000 inwoners. Opvallend en eigenlijk nieuw voor mij was dat in Neuenhaus de Dinkel in de Vecht uitkomt. De Dinkel is één van de twee grensrivieren van Twente (de Regge is de andere) en beide rivieren komen uiteindelijk uit in de Vecht. De Regge mondt bij Ommen uit in de Vecht en de Dinkel komt vanuit Duitsland bij Gronau Nederland in en verlaat Nederland weer in de buurt van Lattrop om bij Neuenhaus in de Vecht uit te komen. Zo mondt het water van beide “Twentse” rivieren uit in de Overijsselsche Vecht.


Na Neuenhaus krijgt het landschap een wat glooiend karakter. Restanten van diverse gewassen schakeren het landschap ondanks dat ik er in de winter loop.


Het pad volgt nu de Wilsumer Wanderwege waarbij we door de bossen heuvel op en af richting Wilsum lopen.


Bij Laar ontmoeten we de Vecht weer. We zitten dan al in het laatste deel van het pad, een kilometer of 8 voor het eindpunt.


De kale akkers in februari zijn niet echt fraai om te bewonderen maar als ik opeens een drietal reeën spot die over een akker wandelen voelt dat toch als een beloning voor mij.


Het laatste deel van het pad is in de februari minder fraai. Veel lange rechte stukken zonder veel variatie. Ongetwijfeld zal dat in het voorjaar of de zomer als alles bloeit mooier zijn maar in februari wordt het wandelen dan al vrij snel saai. Ik had me bij deze etappe een beetje verkeken op de tijd en liep er in schemerdonker met een aardige zonsondergang en dan wordt wat saai leek opeens weer mooi (zie foto).


Begon ik in Bentheim met de burcht Bentheim, in Coevorden eindig ik met kasteel Coevorden.Deze fraaie burcht ligt in het centrum van Coevorden en is tevens eindpunt van het Podagristenpad. Zo ben ik door he graafschap Bentheim van de ene burcht naar de andere burcht gewandeld. Ik eindig deze presentatie met een foto van het standbeeldje van de drie podagristen die aan de voet van de kasteel geplaatst is.


14 Responses to Podagristenpad

 1. dini tromp says:

  ik vind de beschrijving,en foto,s prachtig.
  Wij zijn een wandelgroepje van 12 Dames,en wilden deze route ook graag een keer lopen.
  maar heeft U daar een goede route van.zo ja,zou U die mij kunnen toesturen.met de beschrijving
  en de foto,s,mag best een kleine vergoeding tegen over staan.
  heb geprobeert hem te vinden via geheimen over de grens,maar dat is wat vaag,en zo klein.
  we wandelen heel veel,zo wie zo,elke vrijdag morgen.en doen verschillende plaatsen aan.
  hoop dat U mij hier mee van dienst kunt,en willen zijn.
  groet ik Dini Tromp Hesselinkstraat 22 7771we Hardenberg

 2. jos says:

  U kunt het vergrotenen dan uitprinten.
  Let dan wel op dat sommige beschrijving op 2 vellen staan. Dus even knippen en plakken en klaar is de route.
  En je kunt het zo groot afdrukken als U zelf wilt.

 3. Beste Nico,

  Tijdens het internetten zag ik uw mooie uitgebreide beschrijving van de wandeling tussen Bad Bentheim en Coevorden. Ik wil hier graag nog aan toevoegen dat ons Resort Hotel in Bad Bentheim een goede uitvalsbasis voor wandelaars is om deze prachtige wandeling te gaan maken!

  Met vriendelijke groeten,

  Denise de Carpentier
  http://www.resorthotelbadbentheim.nl

 4. Paul de Ruijter says:

  Heb met wandelmaat het pad gelopen van 03-05 t/m 06-05. Na eerst een koffie met strudel op de burcht Bad Bentheim gingen we op pad naar Nordhorn. We kwamen een paar markeringsproblemen tegen.
  1e
  Na het stukje bos bij de entree van het kuuroord, ging het mis, wij liepen na het bos links te zijn afgeslagen de parkeerplaats en het kuuroord in oostenlijke richting op aan de rechterhand, daar er geen markering was om links te blijven volgen. De 1e markering zie je bij de weg B 403.
  2e
  Na vertrek uit Nordhorn, de Stadtring bovendoor passeren en weer beneden de Vecht volgens de bordjes aan de rechterkant volgen, hetgeen doodloopt op de punt van het schiereiland. Inderdaad de bordjes geven iets anders aan dan de beschrijving, waarin te lezen valt dat je de Promenade weg links van de Vecht dient te volgen.
  3e
  Voor het dorpje Laar, na de Deichweg en driesprong rechtdoor geen markering en dus rechts aangehouden (rechtdoor) en dus verkeerd gelopen.
  M.a.w de markering is niet overal helder of ontbreekt zoals bij het 1e en 3e punt.
  Wij denken dat we met het omlopen een kleine 90 km hebben gelopen i.p.v 75 km, mede doordat de horeca niet echt meewerkte Wilsum Seeblick, Am Muhlenteich, Laar Das Kleine Cafe, allen gesloten. Verder een mooie/aardige tocht maar het laatste stuk naar Coevorden als je de Vecht hebt verlaten is troosteloos en weinig inspirerend.

  Ben, al zeg ik het zelf een ervaren wandelaar, dus bij geen markering je weg vervolgen etc, ondanks dit gegeven toch 3x de fout ingegaan.
  Gr Paul de Ruijter

  • Nico Kloek says:

   Dag Paul

   De eerste 2 problemen herken ik wel een beetje, de derde weet ik niet meer. Bij de 1e ben ik niet echt misgelopen omdat ik ben blijven zoeken toen ik de parkeerplaats op kwam. Maar het was wel onduidelijk. Het schiereiland heb ik ook een stukje fout gelopen.
   Ik publiceer je opmerkingen zodat anderen er wellicht iets mee kunnen maar het is verstandig dit door te geven aan de organisatie die de route uitgezet heeft.
   Het laatste stuk is inderdaad niet echt opwekkend zoals ik ook al schreef maar ik liep het tegen de avond en had mooie luchten.

   Ik zelf heb die dagen het Vechtdalpad gelopen. Ongeveer dezelfde afstand ook 75 km en dat is beslist een aanrader.
   groet
   Nico

 5. jose says:

  Wij hebben het anders om gelopen eindigen in Bad Bentheim.
  Is nog mooier dan van uit Bad Bentheim te beginnen.
  Coevorden laatste stuk in duitsland industrie terrein minder leuk.
  Is eerste gedeelte slecht bewijzerd maar later goed te doen.

 6. yves peeters says:

  geachte,

  ik ben ook van plan het podagristenpad te lopen,wel van coevorden naar bentheim.
  Is er ergen een degelijke beschrijving van te verkrijgen/kopen met evt een kaart bij?
  moest je zelf over deze informatie beschikken wil ik er graag voor betalen.

  met vriendelijke groeten

  yves peeters

 7. Maria says:

  Geachte,
  Tussen Nordhorn en Neuenhaus ligt aan de Vecht het prachtige eeuwen oude klooster Frenswegen, is dat ook in de route opgenomen? Dit is toch echt de moeite waard.
  Met vriendelijke groet,

  • Nico Kloek says:

   Het is al een paar jaar geleden dat ik deze route liep. Ik heb foto’s op internet bekeken maar kan me dit klooster niet herinneren.

 8. EJee says:

  Ik heb het pad net de afgelopen dagen gelopen (vrijdag t/m zondag 5-8 augustus 2016) gelopen en heb ontdekt dat er nogal wat wijzigingen zijn die niet op de websites staan.
  – De bordjes onderweg zijn geel-rood met een letter P erin. Omdat we per ongeluk op het station van Bad Bentheim begonnen duurde het even voordat we dat doorhadden. Op tweederde van de route bij Wilsum staat ergens in het bos 1x het bordje met de drie mannetjes.
  – Op het kuuroordterrein zijn ze met verbouwingen bezig waardoor het pad onvindbaar werd. Door een GPS track te volgen kwamen we goed uit.
  – Boven Emlichheim missen twee paaltjes. Verder is het pad super-duidelijk aangegeven en kun je het blindelings volgen.
  – De route is verlegd. Voorbij Emlichheim gaat het niet meer naar Laar maar volgt de route het Coevorden-Piccardiekanaal zodat je tussen de bomen langs het water loopt.
  – Op zondagen is er geen openbaar vervoer tussen Nederland en Duitsland in deze regio. Voor de derde en laatste etappe ben ik eerst van Coevorden naar Emlichheim langs de Bundesstraße 403 gelopen om daar de bus naar Wilsum te pakken.

  Verder is dit een prachtige route die ik zeer de moeite waard vond. Mooie afwisseling tussen allerlei verschillende soorten landschap.

 9. Johan Vellinga says:

  Ik heb het pad nu twee keer gelopen, in verschillende jaargetijde, maar het blijft mooi. De verschillende landschapstypen blijven boeien, vooral de oerbossen, voordat je Bad Bentheim binnen loopt, zijn prachtige bossen, waar ik het geluk dad om een 2 tal Edelherten te zien.

 10. Dick Achterkamp says:

  Waar is het start punt in Coevorden.

  • Nico Kloek says:

   Dat begint bij het beeldje van de Podagristen. Het beeldje van De Drie Podagristen is te vinden langs de loopbrug naast Hof van Coevorden, die de Markt met het kasteel verbindt.